"Жълто-черната" приказка продължава, идва ред на Щутгарт (СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Ботев (Пловдив) победи Жрински (Мостар) с 2:0 и се класира за третия квалификационен кръг в Лига Европа, където ще се изправи срещу германския Щутгарт.

 

"Канарчетата" бяха по-класният тим през целия мач, но попаденията паднаха едва в последните десет минути на срещата. Мариян Огнянов откри в 80-та минута, а Тодор Неделев сложи точка на спора с поредното си ключово попадение за "жълто черните".

 

Така след 1:1 в първата среща Ботев напълно заслужено и изравни своя клубен рекорд, като за втори път в историята си ще има трети съперник в европейските клубни турнири.

 

Освен това "жълто-черните" остават най-добре представящият се български тим в Европа с три победи и едно равенство, а заедно с Лудогорец остават представителите на България на Стария континент.

 

Над 11-хиляди бултраси препълниха стадион "Лазур" в Бургас тази вечер и за пореден път направиха атмосферата за футбол страхотна.

 

Sporta.bg припомня, че Ботев (Пд) играе евромачовете си в Бургас защото стадион "Христо Ботев" няма лиценз за евромачовете. В момента обаче тече реконструкция на съоръжението, като първо ще бъде направена нова трибуна „Изток".

 

Именно на стадион „Лазур", „канарчетата" записаха победа с 5:0 над казахстанците от Астана в първия предварителен кръг на Лига Европа.

 

В клуба инвестират огромни средства както в обновяване на целия стадион, така и в терени за децата и бъдещето на отбора. Базата в Коматево е една от най-модерните в България и ще бъде официално открита през септември.

 

 

Станимир Стоилов не изненада със състава и излезе с 11-те футболисти, които пред 4 дни надвиха Левски в първия кръг на А група. Единствената промяната в сравнение с първия двубой в Мостар пък бе Ромарио Кортзорг, който зае мястото на Вандер Виера.

 

Така на вратата застана Адам Стаховяк, а в защита пред него се наредиха Йордан Христов, Бобан Грънчаров, Сивард Спрокел и Веселин Минев. В центъра на терена действаха Борис Галчев и Томаш Иршак, а по крилата се разчиташе на Тодор Неделев и Ромарио. На върха на атаката отново застана Мариян Огнянов, а зад него - Абел Анисе.

 

Заради множеството кадрови проблеми Мъри бе успя да събере група от 18 футболисти за двубоя и за това на резервната скамейка седнаха само 6 футболисти.

 

Треньорът на Жрински Бранко Карачич пък направи две промени в сравнение с първия двубой. Стойкич изтърпяваше наказание за червения си картон от преди седмица, а Небойша Попович също отсъстваше от титулярната единайсеторка. Вместо тях на "Лазур" започнаха Ведран Кантар и Хървое Миличевич.

 

 

Двубоят започна спокойно и без излишни рискове от страна и на двата тима. Ботев владееше топката и трайно се настани в полето на противника, но така и не успяваше да създаде нещо кой знае колко опасно пред Ратко Дуйкович.

 

Гостите бяха добре групирани в защита и разбираше атаките на своя съперник в зоната около наказателното си поле. Пловдивчани пробваха да създадат нещо опасно с няколко центрирания в пеналта, но босненците внимаваха.

 

Първата по-сериозна опасност в двубоя дойде в 29-та минута, когато Ромарио Кортзорг опита да прехвърли стража на Жрински, но Дуйкович внимаваше и се върна на време.

 

"Канарчетата" не спираха да търсят пролуки в сгъстената защита на тима от Мостар, опитаха да я разсекат с извеждащи подавания, потърсиха и далечни удари, но така и не успяха да се поздравят с попадение до почивката.

 

Ботев започна активно второто полувреме и притисна сериозно своя съперник. В 52-та минута пред Ромарио се октри добър шанс за гол, след като с глава отигра центриране от корнер, но топката профуча покрай дясната греда. Четири минути по-късно Неделв изпрати топката по отличен начин в наказателното поле, но Абел Анисе за малко не успя да засече топката и да я прати в мрежата на Дуйкович.


Най-близо до него бе Тодор Неделев, който в 34-та минута отправи силен удар по земя, но Дуйкич успя да се намеси, макар и неубедително.

 

 

Стоилов пробва да потърси промяна с включването на Луиш Педро и Станислав Костов на мястото на Ромарио и Анисе и това даде резултат. Първо в 71-та минута Спрокел засече по чудесен начин центриране от корнер, но за съжаление топката мина на сантиметри от гредата, а след това и удар на Иршак не намери целта.

 

Резултатът класираше Ботев и гостите се поотвориха в опит да потърсят попадението, което да ги класира напред. Това предостави повече пространства за Ботев в последните минути. "Жълто-черните" бяха много близо до гол в 78-та минута, когато Мариян Огнянов бе изведен от Луиш Педро очи в очи с Дуйкович, но стреля над вратата.

 

Две минути по-късно юношата на Левски се реваншира за пропуска си с чудесен гол. Рикошет в тялото на Борисл Галчев помогна на топката да стигне до наказателното поле, където непокритият Огнянов я овладя и той технично я чукна между краката на босненския страж за 1:0.

 

Гостите се вдигнаха в опит да изравнят и получиха втори гол. Борис Глачев се пребори отлично за една топка в центъра на терена и намери Тодор Неделев пред наказателното поле. Младата звезда на "канарчетата" нахлу в наказателното поле и изключително елегантно и хладнокръвно реализира за 2:0.