ВИДЕО: Кот д'Ивоар щурмува 1/4 финалите след нов успех

снимка: БТА

Кот д'Ивоар затвърди статута си на фаворит за спечелването на първа титла в турнира за Купата на африканските нации (КАН) от 1992-ра година насам, след като срази с 3:0 Тунис и безапелационно оглави Група D.

 

Именно „слоновете" и шампионът на Черния континент от 2004-та година имаха по 3 точки след изиграването на срещите от 1-ия кръг и сега трябваше да определят лидера в класирането.

 

С днешния си успех Кот д'Ивоар си подпечата продължаване към четвъртфиналите на турнира и единствен от участниците в КАН има пълен актив от 6 пункта след 2 кръга.

 

По-късно днес Того и Алжир ще премерят сили, за да опитат да се доближат максимално до втория Тунис.

 

Очаквано Жервиньо и Яя Туре бяха движещата сила в тима на „слоновете" и нападателят на Арсенал откри резултата в 21-ата минута. Той получи добър извеждащ пас от Ласина Траоре и от близка дистанция простреля вратаря на Тунис за 1:0.

 

Тоталната доминация на Кот д'Ивоар до почивката не беше затвърдена с второ попадение, въпреки няколко шанса пред вратата на противника. Талисманът на „слоновете" Дидие Дрогба беше оставен на пейката за този мач и се появи на терена едва в 68-ата минута.

 

След почивката интригата в мача се върна, защото Тунис започна да търси изравняване по-агресивно, но Яя Туре сложи точка на спора с прекрасен удар от 20-ина метра в 87-ата минута.

 

Така дуото Жервиньо-Туре вече има по 2 попадения с националната фланелка в турнира за Купата на африканските нации.

 

В 90-ата минута Дидие Я Конан влезе на игрището на мястото на Ромарик и само секунди по-късно се разписа за крайното 3:0 - още с първото си докосване на топката нападателят на Хановер прати кълбото в мрежата от границата на наказателното поле.

 

Така Кот д'Ивоар вече е 99-процентов четвъртфиналист, защото само чудо може да го свали от 1-ата позиция в групата. За целта „слоновете" трябва да загубят с разгромна разлика последния си мач срещу Алжир, а „пустинните лисици" и Тунис трябва да приключат груповата фаза с по 6 точки.

 


szólj hozzá: Ivory Coast vs Tunisia 3:0 MATCH HIGHLIGHTS