ВИДЕО: Платини записа Кабо Верде в историята на футбола

снимка: БТА

Скромният национален отбор на Кабо Верде отново имаше поводи за празник, след като отбеляза първия си гол в международен турнир в историята.

 

Платини записа името си със златни букви във футболната памет, ставайки голмайстор за страната си в равенството 1:1 с Мароко в турнира за Купата на африканските нации.

 

Той откри резултата в 36-ата минута, но в 78-ата се стигна до равенство, когато Юсеф Ел-Араби бе точен за крайното 1:1.

 

Кабо Верде извоюва независимостта си от Португалия през 1975-та година, а 1/5 от населението ѝ може да се побере на стадион „Сокър Сити" в Йоханесбург. Тимът направи впечатление с нулевото равенство срещу Ангола в първия кръг на Група А и вече може да се похвали с 2 точки в актива си в първото си участие на турнира за КАН.

 

Мароко не успява да прескочи груповата фаза на надпреварата в последните си 6 участия и е изправен пред угрозата да отпадне преди елиминациите отново, защото също има 2 пункта, а му предстои среща с домакините от ЮАР.

 

Именно „Бафана Бафана" е лидер след края на 2-ия кръг с 4 точки, след като днес надви Ангола с 2:0 и го остави на дъното с 1 пункт. Следват тимовете на Кабо Верде и Мароко, като последните мачове от групата ще се изиграят на 27-ми януари от 19:00 часа българско време.

 

Наставникът на Кабо Верде Луиш Антунеш изкара стаж при Жозе Моуриньо миналата година и доказа, че неговите възпитаници не са разпасана команда, отишла на екскурзия в ЮАР.

 

Нацията от 10 острова откри резултата в 36-ата минута, когато Раян Мендеш изведе Платини сам срещу вратаря, а нападателят прехвърли технично излезлия напред страж Надер Ламягри. На това изпълнение можеше да завиди дори знаменития френски съименник на национала на Кабо Верде.

 

Първият професионален мач на този отбор беше изигран през 1992-ра година, а наставникът Антунеш напусна работата си на летището, за да подготвя тима за подвизи на терена. Най-малката държава участник в историята на турнира за Купата на африканските нации обаче не можа да стигне до първата си победа на международната сцена.

 

„Лъвовете Атлас", както е прякорът на Мароко, стигнаха до изравняване, въпреки че почти през цялото второ полувреме не затрудниха вратаря на съперника Возиня.

 

В 78-ата минута обаче резервата Ел-Араби беше оставен непокрит на точката за дузпа и получи подаване от Абделазиз Барада, след което прати кълбото в мрежата за крайното 1:1.

 

В 94-ата минута Елдон можеше сензационно да върне преднината в резултата на „сините акули", но оставен сам срещу вратаря, не можа да го преодолее и така отборите поделиха точките.

 


المغرب 0 - 1 كاب فيردى & هدف لويس سواريزby MohamedMarei

 


هدف التعادل للمغرب فى الراس الاخضرby Abo_Node