Буфон и уникален малшанс лишиха смела България от нещо повече (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА/AP

Фантастични спасявания на Джанлуиджи Буфон и липса на какъвто и да е късмет лишиха българския национален отбор от минимум точка при гостуването на Италия в световна квалификация от група B в Палермо.

 

Срещата в Сицилия завърши с минимален успех от 1:0 за "скуадра адзура", като единственият гол в мача реализира таранът на Дженоа Алберто Джилардино, който се разписа от близка дистанция след центриране на Кандрева. През втората част обаче България достигна до няколко стопроцентови възможности за изравнителен гол, но като по чудо италианската врата оцеля.

 

В началото на второто полувреме капитанът Ивелин Попов можеше да изравни, но "деветката" не успя да вкара от метър-два разстояние. След около час игра България пропиля няколко изгодни шанса за разстояние от две-три минути, като Джанлуиджи Буфон показа световна класа и спаси вратата на "скуадрата". Удар на Тодор Неделев също мина на сантиметри от гредата, а в последната секунда на добавеното време, изстрел с глава на Веселин Минев не намери целта от метър-два разстояние.

 

Така Италия нанесе първо поражение на България в група B на световните квалификации, като това е и първа загуба на Любослав Пенев в официален мач начело на "лъвовете". Успехът доближи "адзурите" съвсем близо до първото място в групата, като Италия е убедителен лидер с актив от 17 точки. България е на второ място с 10 пункта, докато Чехия, Армения и Даният имат равен актив от 9 точки.

 

Въпреки днешното поражение в Сицилия, всички фенове на българския национален отбор могат да бъдат доволни от представянето на родните национали. Отборът на Любослав Пенев отново показа страхотно желание и силна игра, но късметът обърна гръб на "трикольорите". Сега пред България предстои гостуване на Малта във вторник, докато Италия е домакин на Чехия.


Николай Михайлов отново застана на вратата на България, докато Иван Иванов и Николай Бодуров действаха в ролята на централни защитници. По двата фланга на отбраната започнаха близнаците Миневи - Веселин и Йордан.

 

В ролята на дефанзивен халф оперираше полузащитникът на Лудогорец Светослав Дяков, докато изненадата в състава на Ел Голеадор дойде от позицията на капитана Ивелин Попов. Футболистът на Кубан действаше на позицията на вътрешен халф, рамо до рамо с Владимир Гаджев. Александър Тонев отново оглави българската атака, а Станислав Манолев и Тодор Неделев атакуваха италианската отбрана през двата фланга.

 

 

Селекционерът на Италия Чезаре Прандели заложи на схема 4-2-3-1. Капитанът Джанлуиджи Буфон застана на вратата, а в защита излязоха Инасио Абате, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини и Лука Антонели. Даниеле Де Роси, Андреа Пирло и Тиаго Мота действаха в средната линия, докато Антонио Кандрева и Лоренцо Инсине помагаха на централния нападател Алберто Джилардино.

 

Сблъсъкът на "Ренцо Барбера" стартира с натиск на домакините, като още в 1' вратата на Николай Михайлов бе застрашена. Заместващият Марио Балотели Алберто Джилардино опита удар, но твърде леко и в ръцете на стража.

 

 

Седем минути по-късно бе регистриран и първи удар в полза на "лъвовете". Новото попълнение на Майнц 05 Тодор Неделев опита да обстрелва Буфон от средна дистанция, но не успявайки да намери очертанията на вратата.

 

България продължи да стои равностойно на именития си домакин, като футболистите на Любослав Пенев не показваха никакво притеснение от звездите срещу себе си. В 20' Александър Тонев отправи истински бомба по посока Джанлуиджи Буфон, а стражът на Ювентус с мъка успя да укроти летящата към него топка. Преди това Станислав Манолев и Андреа Пирло също опитаха удари, но неточно.

 

Малко след изстрела на Сашо Тонев, българският тим извади късмет. Даниеле Де Роси се озова на добра позиция за изстрел, но халфът на Рома не успя да намери добре топката, изпращайки я в аут. Малко по-късно се стигна и до втори удар в очертанията на българската врата, а Николай Михайлов отрази в корнер далечен изстрел на Инсине.

 

В следващите минути "скуадра адзура" натисна газта, като на няколко пъти домакините създадоха напрежение пред вратата на Николай Михайлов. Стигна се и до няколко опасни центрирания, които за щастие не намериха футболист в син екип. България също се опитваше да атакува, макар и правейки го по-рядко от началните минути в Сицилия.

 

 

В 38' вратата на България бе превзета, след като груба грешка в отбрана на "лъвовете" бе наказана от Алберто Джилардино. Антонио Кандрева центрира в малкото наказателно поле, където Веселин Минев бе оставен да се бори за позиция с Джилардино. Таранът на "адзурите" спечели единоборството и с глава отбеляза безпроблемно за 1:0.

 

 

Втората част стартира с изумителен пропуск пред вратата на Италия. Тодор Неделев по великолепен начин отклони дълго подаване на Светослав Дяков, пращайки топката на крака на Ивелин Попов. Капитанът на "лъвовете" стреля почти от упор, но Джиджи Буфон спаси феноменално.

 

В 55' Любослав Пенев извърши първа смяна в своя състав, а неубедителният Станислав Манолев бе заменен от Георги Илиев. Футболистът на ПСВ играеше с голямо желание, но липсата на игрова практика видимо се отразяваше на бившия състезател на Литекс.

 

 

Между 62' и 64' България пропиля няколко стопроцентови възможности за изравнителен гол. Първо Буфон спаси атрактивно удар с глава на току-що влезлия Димитър Рангелов, а секунди по-късно изстрел на български състезател срещна тялото на Тиаго Мота. Минута след това Тодор Неделев стреля опасно с левия крак, но покрай гредата.

 

Междувременно Любослав Пенев извърши и втора смяна, а Димитър Рангелов зае мястото на Александър Тонев.

 

В 73' огромна грешка на българите за малко не доведе и до втори гол за Италия. Николай Михайлов не успя да улови топката, докато Николай Бодуров я гардираше, което и позволи на Джилардино да отправи изстрел. За късмет на "лъвовете", Бодуров успя да блокира пътя на топката, избивайки в корнер.

 

 

Две минути по-късно Любослав Пенев извърши и последна смяна, явно показвайки, че ще рискува до края. Светослав Дяков също напусна терена, а мястото му бе заето от Спас Делев.

 

В последните минути България буквално натика Италия в нейната половина, като "лъвовете" оформиха стегнат обръч пред вратата на Джанлуиджи Буфон. В заключителните секунди отново стана ясно, че съдбата е обърнала гръб на българите, когато Веселин Минев получи възможност да стреля с глава от метър разстояние до голлинията. Защитникът на Ботев засече топката, но и този път кълбото не пожела да влезе в мрежата зад Буфон.