ВИДЕО: Принц Полди измъкна Арсенал срещу Стоук

снимка: Guliver/Getty Images

Отборът на Арсенал зарадва своите привърженици с труден, но сладък успех в днешния 25-и кръг на английската Висша лига.


"Топчиите" се наложиха с 1:0 над гостуващия Стоук Сити, като единственият гол бе дело на влезлия като резерва Лукас Подолски. Стражът на "грънчарите" Амир Бегович стори чудеса от храброст, но и той капитулира при изстрела на германеца в края на двубоя.


Така Арсенал събра актив от 41 точки и се изравни с Евертън, който днес допусна домакинска загуба от Астън Вила. Лондончани обаче остават на 1 точка зад 4-ия Тотнъм, който е и с мач по-малко от своя градски съперник.


Като титуляр в схемата на Арсен Венгер излезе новото попълнение от Малага Начо Монреал, който зае позиция на левия фланг на отбраната. Лоран Косиелни и Пер Мертезакер започнаха в средата, докато Бакари Саня действаше отдясно. Микел Артета и Абу Диаби оформиха двойка вътрешни полузащитници, а малко пред тях оперираше Джак Уилшър. Окслейд-Чембърлейн и Тио Уолкот действаха по крилата, а Оливие Жиру на върха на атаката. Лукас Подолски и Санти Касорла останаха на резервната скамейка.


Питър Крауч оглави атаката на Стоук в днешния ден, като мениджърът Тони Пюлис отново заложи на наситена халфова линия с пет души. Най-често на Крауч трябваше да помага Джонатан Уолтърс, като Чарли Адам, Кенуайн Джоунс и Майкъл Оуен останаха на пейката.


През първата част "топчиите" имаха няколко отлични шанса за откриване на резултата, но вратата на Стоук така и не бе превзета. В 32' Бегович с отличен рефлекс отчая Окслейд-Чембърлейн, а минути по-късно отново той се намеси след изстрел на Косиелни.


И до края на полувремето стражът на "грънчарите" продължи да се представя феноменално, като отново той отрази удар на Окслейд-Чембърлейн.


След почивката Арсен Венгер прибегна до тежката артилерия, вкарвайки в игра Лукас Подолски и Сантяго Касорла. В 55' близо до гол бе Оливие Жиру, който обаче не успя да оползотвори добро центриране на Уилшър.


В минутите след това Арсенал продължи да увеличава натиска пред вратата на Бегович, но защитата на Стоук действаше дисциплинирано. Натискът на домакините все пак даде резултат в 78', когато Подолски успокои трибуните и вкара за 1:0. Германският национал имаше и късмет, защото неговият изстрел рикошира във футболист на Стоук, което не остави шансове на Бегович. Първоначално попадението бе отменено от страничния съдия, но главният рефер Крис Фой прецени, че голът е редовен.


Две минути по-късно Арсенал бе близо и до удвояване на резултата, но като по чудо Санти Касорла не успя да отбележи от чиста позиция.


В 84' Тони Пюлис действа "ва банк", като вкара в игра всичката си офанзивна мощ на пейката - Кенуайн Джоунс, Камерън Джером и Майкъл Оуен. И това обаче не помогна на Стоук за нещо повече в срещата, като до края футболистите на Арсен Венгер не допуснаха изпускане на пълния контрол.


szólj hozzá: Arsenal vs Stoke 1:0 Podolski