Росен Барчовски: Отиваме в Литва с нагласата да играем добър баскетбол

галерия:

снимка: basketball.bg

Българският национален отбор по баскетбол (мъже) направи последна тренировка в "Армеец Арена" преди утре рано сутринта да отпътува за участие на Европейското първенство в Литва. Първият мач на България на шампионата на Стария континент е на 31 август срещу състава на Словения.

 

България ще участва на еврошампионата със следните 12 играчи: Деян Иванов, Калоян Иванов, Ърл Роулънд, Чавдар Костов, Филип Виденов, Павел Маринов, Божидар Аврамов, Златин Георгиев, Александър Янев, Асен Великов, Тенчо Банев и Николай Върбанов.

 

"Слушайки редица изказвания на свои колеги през годините, които са били на моето място, съм запомнил едно. Повечето от тях обикновено казваха, че са изпълнили поставените предварително задачи и че подготовката е минала добре. Аз ще бъда откровен и ще кажа, че ние не свършихме всичко, което си бяхме поставили като цел, преди да се съберем на лагер това лято. Причините са, както обективни, така и субективни.

 

Шансовете ни ще се видят, когато започнат мачовете. Ние отиваме с нагласата да играем добър баскетбол с максимална цел да излезем от групата. Ако играем добре, може да стане. Много ще е трудно, но не и невъзможно", каза националният селекционер Росен Барчовски преди последната тренировка.

 

"Отборът е здрав и в настроение. Надявам се така да бъде и след тази тренировка. Утре ни чака тежък път, дано да го преодолеем. От опит зная, че отбор като нас все пак е по-добре да отиде на голямо първенство с малката кошница. Нека ни подценяват и да ни наричат аутсайдери, така е по-добре и това не ме притеснява. И аз имам своите тревоги. Като например това, че в последните контроли не играхме така, както очаквах", добави Барчовски, цитиран от БТА.

 

Капитанът на тима Филип Виденов ще участва на трето Европейско първенство. "Чувствам се страхотно. Готови сме. Не ме интересува нито мен, нито някой от останалите момчета какво се пише и говори за нас в медиите из Европа. Нека ни наричат аутсайдери, даже така ми е по-добре. Всичко ще се види в Литва", заяви Виденов.