Тим Хардауей посъветва Роуз изобщо да не играе този сезон

снимка: БТА

Няма много хора в НБА, които могат да споделят и разберат мъката на звездата на Чикаго Булс Дерик Роуз - той е момче, израснало в Чикаго заобиколен от банди и престрелки, което успява да осъществи мечтата си и да се превърне в топ играч в „лигата на извънземните".

 

В един спечелен двубой срещу Филаделфия обаче плеймейкърът на „биковете" къса връзки на дясното си коляно - без контакт при атака на коша. Сега той се възстановява и на презентацията на новите си баскетболни кецове той не сдържа емоциите си и призна колко му е тежко.

 

Един от най-добрите плеймейкъри от близкото минало - Тим Хардауей, може да разбере напълно играча, тъй като през 1993-а година той също получи такава контузия, и то по същия начин - при атака на коша без да има контакт с друг играч.

 

Неговият стил на игра се доближава до този на Роуз - бърз, експлозивен, обичащ да атакува коша, вместо да стреля. След тази контузия той изцяло промени играта си, връщайки с по-умен с доста нови елементи в своята игра. Самият Хардауей посъветва звездата на Чикаго да обмисли внимателно дали не е по-добре изобщо да не играе през този сезон.

 

"Според мен той трябва да се възстановява постепенно, за да може да се завърна на 100%. Той е като мен - тича, скача, атакува", сподели бившият гард на Маями, Голдън Стейт, Далас, Денвър и Индиана.

 

"Стрелбата му от разстояние ще се подобри след тази контузия. Сигурен съм в това. Процентът му на успеваемост при стрелбата от разстояние, както и линията за изпълнение на наказателни удари, ще се вдигне.

 

"Казвам ви, това е всичко, което може да се направи. Не можеше да правиш нищо друго освен да стреляш, когато можеш, и да изпълняваш фаулове", споделя още Хардауей пред espn.

 

За разлика от него обаче Роуз разчита на доста по-напредналата медицина - Дерик започна леки тренировки скоро след като свали предпазната шина на крака си, докато Хардауей беше с обездвижен крак доста дълго време.

 

Освен това се очаква гардът да е възстановен доста преди края на сезона, но и Чикаго, и Роуз искат да са търпеливи. Той е млад и изключително талантлив, а ако се опази от следващи контузии и е на 100%, когато се завърне, Чикаго автоматично се превръща в сериозен претендент за титлата.