И отново, и отново - Лукойл Академик е шампион за 10-и пореден път

снимка: iNews.bg

Абсолютният хегемон в българския баскетбол Лукойл Академик завоюва своята 10-а поредна титла в родния шампионат, след като днес воденият от Марин Докузовски състав спечели с 3:0 победи финалната серия срещу Левски.


Този път "студентите" се наложиха с 87:82 в столичната зала "Универсиада", което и за пореден път им донесе златните медали в първенството. За Лукойл Академик това е и общо 22-а титла в историята на тима.

 

Сблъсъкът между двата най-силни отбора в България отново предложи равностойни и оспорвани минути, но както се случи и досега, шампионите показаха по-хладък ум в решителните моменти и наклониха везните в своя полза.

 

Първата част на двубоя завърши при резултат 21:20 за Лукойл Академик, като двата тима на няколко пъти си поделяха водачеството в резултата.

 

Малко след началото на втората част шампионите успяха да се откъснат с 5 точки, но Левски не допусна по-сериозно изоставане и дори обърна развоя на събитията в своя полза - 33:32. До края на частта водачеството отново бе разменено на няколко пъти, за да се стигне до равенство 42:42 на почивката.

 

И след нея играта продължи да бъде равностойна, а проблемите за Левски дойдоха от четвъртото лично нарушение, което Стефан Георгиев извърши само минути след подновяването на срещата. С тройка на Чавдар Костов домакините съумяха да дръпнат с 6 точки, а в един момент преднината на Левски достигна дори 9 точки - 60:51. Последваха обаче 6 поредни точки за "студентите" и 60:57 за "сините" след края на третата част.

 

В началото на решаващата четвърта част Левски дръпна със 7 точки, но баскетболистите на Константин Папазов за пореден път показаха, че не знаят как да задържат аванса си в резултата. 31 секунди преди края тройка на Ламонт Мак изведе Лукойл Академик напред - 83:81. До края шампионите не допуснаха грешка, а два точно изпълнени наказателни удара от Тодор Стойков подпечатаха титлата на Лукойл Академик.

 

Най-резултатен за новите стари шампиони бе Брендън Хийт с 25 точки, докато Дамян Стояновски добави още 13 от пейката. Андре Оуенс вкара 13.

 

За Левски най-ефективен бе Аарън Харпър с 22 точки. Чавдар Костов завърши с 13, а Васко Евтимов се отчете с 11 точки.