Възпитаник на Харвард взриви НБА за седмицa

галерия:

снимка: БТА

Датата е 6-и февруари, денят понеделник (в България вече е вторник). В митичната зала „Медисън Скуеър Гардън" на терена като титуляр за първи път в своята кариера излиза американецът с китайски произход Джереми Лин - гард с не кой знае каква визитка.

 

Лин е възпитаник на Харвардския университет - едно от най-престижните учебни заведения (а може би и най-доброто) в света и част от Бръшляновата лига (обединява 8 от най-елитните университети в световен мащаб). Той попада в Харвард след като не получава оферти за спортна стипендия от други университети.

 

В 4-годшиния си престой в най-престижния университет Джереми не се отказва от мечтата си да се занимава професионално с баскетбол. В първата си година като състезател на Харвардския отбор по баскетбол (2007-2008) той записва средно 12.6 точки на мач и е включен във най-добрия втори отбор на Бръшляновата лига. В следващите две години той се очертава като един от най-добрите играчи в лигата. Два пъти е обявен за част от идеалния отбор на лигата, поставяйки нов рекорд за отбелязани точки (1483), овладени борби (487), асистенции (406) и откраднати топки (225). Дипломира се със специалност „икономика" през 2010 година и засега е играчът с най-много мачове за Харвард в Бръшляновата лига - 115.

 

През 2010 година е част от драфта в НБА, но така и не е избран. Все пак мечтата му се сбъдва и на 21 юли същата година подписва първия си професионален договор с отбор от НБА - Голдън Стейт Уориърс.

 

Той става първият възпитаник на Бръшляновата лига след сезон 2002-2003, който подписва с тим от НБА.

За Уориърс записва едва 29 мача и 9.8 минути средно на мач и не е запомнен с нищо особено.

 

През 2011 подписва едногодишен договор с Ню Йорк Никс, като в началото на сезона по нищо не изглежда, че Лин ще получи шанс за изява.

 

 

Всичко това се променя на споменатата вече дата 6 февруари. Джереми Лин получава шанс като за първи път в своята кариера стартира като титуляр срещу Юта Джаз, след като в предния двубой срещу Ню Джърси Нетс записва феноменално представяне от скамейката, отчитайки се с 25 точки и 7 асистенции.

 

Състава на Ню Йорк е доста осакатен за срещата с „джазмените" - звездата Кармело Антъни получи контузия още в първите минути на двубоя, а братът на Амаре Студемайър бе убит по-рано през деня и ръководството на отбора реши да даде почивка на своя играч. Всички очакваха това да са много тежки дни за Никс, но Джереми Лин даде надежда на феновете в „Медисън Скуеър Гардън".

 

Китаецът поведе отбора и в първия си мач като титуляр записа 28 точки и 8 асистенции, като той си партнираше перфектно с всички в своя тим. Публиката бе удовлетворена, но всички сметнаха, че това е просто моментен проблясък.

 

 

Следващият двубой на Никс бе срещу „магьосниците" от Вашингтон, а Лин отново беше неотразим. В „Медисън Скуеър Гардън" домакините записаха 3-а поредна победа, а възпитаникът на Харвард се отчете с 25 точки и 10 асистенции, записвайки първия дабъл-дабъл в кариерата си.

 

Рано тази сутрин дойде и най-голямото изпитание за уменията на китайския плеймейкър. В Ню Йорк пристигна устременият към нова победа като гост отбор на ЛА Лейкърс. Пау Гасол и Коби Брайънт направиха страхотен мач за гостите, но Джереми Лин отговори на 34-те точки на звездата на „езерняците" с 38 и 7 асистенции, носейки 4-а поредна победа на Никс в третия си мач като титуляр. Това бе и най-добрият мач до момента в кариерата на Лин.

 

 

Без съмнение това е една прекрасна новина за всички в Ню Йорк. Постоянно се коментираше от анализатори и фенове как в Никс няма свързващо звено между Мело и Амаре. Ако Лин продължава така, Никс могат да се превърнат в сериозен претендент за титлата, още повече когато в стартовата петица започват той, Антъни, Студемайър и Чандлър.

 

До преди около седмица едва ли някой е знаел кой точно е Джереми Лин. Днес неговото име не излиза от устата на всеки, свързан по някакъв начин с НБА. Феновете полудяха по него, екипи с неговия номер се продават като топъл хляб, а надеждата в Ню Йорк за титла в близкото бъдеще изглежда по-реална от всякога. Дори най-големите критици сред анализаторите на лигата се възхищават на показаното от гарда.

 

Въпреки всичко, не трябва да се избързва с прогнозите за развитието на Никс и Лин. Все пак това са само 4 мача, въпреки че в тях възпитаникът на Харвардския университет доказа, че по никакъв начин няма да се примири с второстепенната роля, която играеше досега в НБА. 1-2 представяния може да са плод на случайност, но не и 4, особено ако едното е срещу един от най-титулуваните отбори в лигата.

 

Едно със сигурност е ясно - Лин-манията е в своя пик, а ако той продължава да играе така, нищо чудно да надмине Яо Минг по-популярност не само в САЩ, но и в Азия. Джереми Лин е готов да покаже още невероятни неща, с които да затвърди невероятните впечатления, които остави у всички фенове на баскетбола през последната седмица.