Григор Димитров ознаменува дебюта си в Рим с категорична победа

галерия:

снимка: БТА

Най-актуалният тенисист в момента Григор Димитров започна с победа дебютното си участие на Мастърс-а в Рим. В мач от първия кръг на турнира, българсият талант се наложи с 6:3, 6:4 над добрия и приятел извън корта Маркос Багдатис.


Благодарение на този успех, 21-годишният хасковлия си осигури 17 235 евро от наградния фонд и 45 точки за световната ранглиста, а във втори кръг ще се изправи срещу Ришар Гаске (Франция), който отстрани Сам Куери (САЩ) също в два сета - 6:2, 7:6(8).

 

Възможен противник на Гришо на четвъртфиналите пък е легендата Роджър Федерер - единственият тенисист от т.нар. "голяма четворка", срещу когото българинът не е играл.


Срещата започна с предимство на сервиращите, като Григор и Маркос печелеха почти без трудности подаванията си, за да се стигне до 2:2, когато българинът стигна до първата си точка за пробив, но Багдатис успя да задържи подаването си.


Последва бърз гейм на сметката на Гришо, след което той отново достигна до точка за пробив, повеждайки с 40:15. Точно в този момент пък кипърецът допусна първата си двойна грешка в мача и така Димитров поведе с 4:2 и пробив.


21-годишният хасковлия затвърди пробива си с гейм на нула и принуди противника си да сервира за оставане в сета. Багдатис задържа подаването си и при 5:3 Гришо без проблеми затвори сета, с помощта и на два аса за да поведе в резултата след половин час игра.


Втората част започна с гейм на нула в полза на Багдатис, а Григор му отговори с нови два аса, също без да даде точка на опонента си. Стигна се до 2:2, като кипърецът отново взе лесно сервис гейма си, а след това притисна Гришо, стигайки до първата си точка за пробив в мача, а след това и до втора, и двете отразени от българина.


Последва размяна на геймове за 3:3, Гришо поведе с 40:0 при сервиса на Багдатис, осигурявайки си три поредни възможности за пробив. Кипърецът отрази първите две, но при третата нямаше милост и Димитров поведе с 4:3, а малко по-късно и с 5:3, принуждавайки противника си да сервира за оставане в мача. Багдатис спечели сервис гейма си, а в следващия ръката на Гришо не трепна и той затвори сета с 6:4, а с това и мача, постигайки четвърта си победа над кипъреца от пет мача.