ВИДЕО: Буркина Фасо разплака Адебайор и компания

снимка: БТА

Буркина Фасо надхвърли очакванията към себе си като се класира на полуфинал в турнира за Купата на африканските нации (КАН), след като порази с 1:0 в продълженията тима на Того.

 

Това се случва за втори път в историята и за първи от 1998-ма година насам, когато държавата беше и домакин на състезанието.

 

Джонатан Питройпа се превърна в герой за пореден път, отбелязвайки единственото попадение в срещата секунди преди края на първите добавени 15 минути. Той участва активно във всичките 4 гола на националния си отбор досега в КАН и отново доказа огромния си коефициент на полезно действие.

 

Напрегнатият сблъсък между два от по-скромните участника в надпреварата се проведе пред трибуните на стадион „Мбомбела", а зрителите бяха, както винаги, колоритни и атрактивни.

 

Само няколко часа след като звездният тим на Кот д'Ивоар напусна турнира след поражение от Нигерия, друга голямо име последва примера им - Емануел Адебайор не можа да помогне на Того да се пребори за влизане в последната 4-ка.

 

Адебайор още преди началото на двубоя бе заявил, че е горд от прескачането на груповата фаза и вече чувства, че със съотборниците му са постигнали сериозен успех. Буркина Фасо пък пристигна в ЮАР просто за да прекрати негативната си поредица от 17 мача без успех в турнира, а вече може да се нарече полуфиналист.

 

Медиите, отразяващи КАН, вече започнаха да се замислят дали победите се дължат на наставника Пол Пут или на отборния вещер.

 

Нивото на футбола в мача не бе никак високо и не можеше да се сравнява с качеството на продукцията, която предложиха Кот д'Ивоар и Нигерия. Това обаче се дължеше най-вече на окаяното състояние на терена, който приличаше повече на пустиня, отколкото на трева.

 

Въпреки многобройните оплаквания от играчи и журналисти, Конфедерацията на африканските футболни официални лица е уверена, че тревата е отлична и перфектна за турнира.

 

Того през по-голямата част от срещата беше по-качественият отбор, но така и не можа да намери път към вратата на противника, а в продълженията напрежението върху играчите се оказа пагубно за каузата им.

 

Така Буркина Фасо ще се изправи срещу Гана на полуфиналите, а другият сблъсък е Нигерия - Мали.

 


Burkina Faso 1-0 Togo (Gol de Pitroipa) CAN 2013by DaniDV