Полша разпиля националките и попари надеждите ни тази година

снимка: basketball.bg

Женският национален отбор на България бе разбит с 65:44 като гост на Полша във втората полуфинална среща от предварителната квалификация за Евро 2015.

 

Българките бяха спечелили първия двубой в Самоков с 59:44, но днес играха под възможностите си и заслужено загубиха втория мач.

 

Така България пропиля шанса за ранно класиране на Европейския шампионат и ще търсят място сред най-добрите на Стария континент в редовните квалификации догодина.

 

В зала „Цетенево" домакините подходиха към двубоя с много самочувствие и увереност и със страхотна успеваемост в атака се класираха за финалния двубой.

 

В първата четвърт полякините играха много настойчиво и успяха да се справят с агресивната лична защита на „лъвиците". В атака нещата за момичетата на Георги Божков не се получаваха и след 10 минути игра резултатът бе 5:15 за домакините.

 

Божков потърси промяна на резултата и завъртя почти целия си състав, но 4 минути след началото на втората четвърт резултатът скочи на 15 точки - 9:24 за Полша. Баскетболистките на Яцек Виницки почти не допускаха грешки и на почивката водеха с 16:36.

 

През второто полувреме ситуацията на паркета не се промени. Първата тройка за България дойде след цели 23 минути игра и бе дело на Радостина Димитрова, но авансът на „Дружина полска" продължаваше да расте и две минути преди края на третата част вече бе 31 точки - 21:52.

 

Последната четвърт стартира при 27:56 и до края на срещата домакините неизменно водеха с над 20 точки. В последните 5 минути на срещата българките хвърлиха всичко от себе си в отчаян щурм, но нищо не се промени. Двубоят завърши с победа на Полша с 65:44 и разочарование за нашите момичета, които ще продължат борбата за мястото си на ЕвроБаскет 2015 догодина.

 

Най-резултатна за българките бе Милена Томова с 10 точки, като тя хвана и 6 борби. Стефка Митева добави 9 и 5 от същите показатели, а 7 точки имаше Екатерина Димитрова.

 

За Полша Паулина Мишек вкара 12 точки, а по 11 имаха Агнешка Маевска и Вероника Иджак.