Арсенал се сгромоляса на "Британия" (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Арсенал претърпя унизително поражение с 2:3 като гост на Стоук Сити в среща от 15-ия кръг на английската Висша лига и направи сериозна крачка назад в битката за място в топ 4.

„Артилеристите“ записаха трето поражение в последните си пет мача от Премиършип и засега остават на непривлекателното шесто място в класирането с непроменен актив от 23 точки – колкото има и Нюкасъл, след като по-рано днес надви с 2:1 Челси и нанесе първа загуба на лидера през сезона във Висшата лига.

По ирония на съдбата феновете на Арсенал отпразнуваха сериозно поражението на отбора на Жозе Моуриньо, защото така рекордът на знаменития състав на Арсен Венгер „Непобедимите“ през сезон 2003/04 със сигурност ще остане непокътнат.

4127100

Още в 19-ата секунда на двубоя на „Британия Стейдиъм“ бившият английски национал Питър Крауч откри резултата в полза на Стоук и реализира най-бързото попадение в историята на Арсенал в Премиършип. След центриране отдясно на Маме Диуф топката се задържа в малкото наказателно поле и след като никой не успя да я изчисти, Крауч почти от упор разстреля безпомощния Емилиано Мартинес – 1:0. Това бе и най-бързият гол във Висшата лига този сезон.

В 35-ата минута от идентична ситуация, но далеч по-ефектно отиграна, домакините поведоха с два гола. Джонатан Уолтърс бе оставен непокрит на дясното крило и центрира отлично в пеналтерията, където връхлитащият Боян Къркич с едно докосване прати кълбото покрай плонжа на вратаря за 2:0.

4127101

В 45-ата минута падна и третото попадение в мрежата на лондончани, отново след центриране от фланга, но този път от корнер на лявото крило. Топката бе сервирана в пеналтерията и Крауч с глава успя да я насочи към втора греда, където Джонатан Уолтърс изпревари вратаря Мартинес и с мощен изстрел от около два метра реализира за 3:0.

Така за първи път в историята си Арсенал получи три гола през първо полувреме от отбор различен от Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Челси. Именно градският съперник на „топчиите“ за последно бе реализирал толкова много попадения в рамките на първите 45 минути, като тогава крайният резултат бе 6:0 за Моуриньо и компания на 22-ри март тази година.

4127104

Арсенал обаче върна интригата сравнително бързо след почивката, като в 68-ата минута Матьо Фламини бе намерен в наказателното поле и след леко съприкосновение с Маме Диуф се строполи на тревата, провокирайки реферът да отсъди дузпа. Сантяго Касорла не сбърка от бялата точка и успя да намали на 3:1.

Малко преди това Алексис Санчес бе изпуснал стопроцентово голово положение, след като през опразнена врата нацели страничната греда и не можа по-рано да реализира първия гол на Арсенал.

4127099

Чилийската суперзвезда обаче се реваншира донякъде за пропуска си като асистира за следващото попадение на „артилеристите“, дело на Аарън Рамзи в 70-ата минута. Вместо финален щурм към внушителен изравнителен гол обаче нервите на Калъм Чеймбърс провалиха целта на Арсенал и спънаха тима към спечелване на точка.

Защитникът получи втори жълт картон в 78-ата минута за задържане на съперник и трябваше да остави отбора си с човек по-малко преди заключителните мигове на двубоя. В крайна сметка Стоук Сити успя да удържи аванса си и да се поздрави с престижен успех този сезон.