Билбао Баскет – доскорошният представител на Евролигата

снимка: БТА

Както вече ви информирахме, жребият за новия сезон на Юрокъп беше изтеглен и Лукойл Академик се падна в доста тежка група. В нея фигурират имената на отборите Билбао Баскет, Будучност (Подгорица) и Блегаком Спироу.

 

Най-голямо впечатление прави именно испанският отбор, който беше изтеглен от първа урна и се очертава като най-голямото предизвикателство пред българския шампион.

 

Билбао Баскет е отбор, който беше основан през 2000-ата година, като замени вече бившия Каха Билбао. Още в първата си година отборът игра плейофи за оставане в трета дивизия на Испания, но се задържа, а през сезон 2003-04 успя да си спечели промоция за Лига ACB.

 

В първите си сезони записва посредствени резултати като се лута между 10-о и 15-о място, но постепенно набира скорост и от сезон 2007/08 е неизменен четвъртфиналист в плейофите, като изключим сезон 2009/10.

 

Най-силната година за Билбао Баскет определено е 2011-а, когато стига до финал за титлата срещу Барселона, но Хуан Карлос Наваро и компания сложиха край на мечтата на баските за шампионска слава.

 

През миналия сезон пък Билбао беше част от най-силния турнир на Стария континент - тогава момчетата на Фотис Кацикарис стигнаха до топ 8 с превъзходна игра, но на четвъртфиналите трябваше да преклонят глава пред руския гранд ЦСКА (Москва), който имаше в състава си Андрей Кириленко и Ненад Кръстич.

 

Освен това отборът е двукратен полуфиналист за Юрокъп - турнирът, в който се завръща през тази година. През сезон 2009/10 стига до третото място във втората по сила евронадпревара.

 

Две от най-големите звезди на отбора бяха Марселиньо Уертас и Марко Банич. Бразилецът обаче премина в Барселона още през 2011-а година, а хърватинът предпочете парите на УНИКС през това лято и остави тимът, на когото беше лидер.

 

Като звезди на отбора можем да отбележим плеймейкъра Зисис, крилото Мумбру, както и Адриен Моерман, който най-вероятно ще започва срещите на отбора от скамейката. Тримата блеснаха при последния двубой на отбора - срещу Барселона, спечелен със 78:77. Аксел Ервейе и Милован Ракович също заслужават да бъдат споменати, след като и двамата бяха част от НБА, макар че никога не записаха мачове съответно за Денвър Нъгетс и Далас Маверикс.

 

Билбао Баксет играе домакинските си мачове в новопостроената "Билбао Арена", която е с капацитет 10 хиляди места. Съоражението струваше 38 милиона и прие финала на Евро 2011 при 20-годишните.