Звездно присъствие в спринта на турнира в Кингстън

снимка: БТА/AP

Сезонът на открито в леката атлетика ще започне ударно с турнира от сериите IAAF Challenge в ямайската столица Кингстън на 3-ти май. Повечето от големите звезди на спринта ще присъстват на състезанието, начело с втората жена в историята със световни титли във всички къси спринтове – Шели-Ан Фрейзър-Прайс, която, разбира се, ще бъде фаворитка на местната публика.

На Световното първенство в зала в Сопот 2014 Фрейзър-Прайс стана шампионка на 60 метра и по този начин прибави и тази титла към златните си медали в дисциплините 100 и 200 метра гладко бягане, с което изравни историческото постижение на сънародничката си Вероника Кемпбъл-Браун.

Освен Шели-Ан Фрейзър-Прайс, в Кингстън ще бяга и една от новите талантливи състезателки в спринтовете – нигерийката Блесинг Окагбаре, която успешно съчетава бягането със скока на дължина.

Специалистката на 200 метра Алисън Филикс и сънародничката ѝ от САЩ Саня Ричардс-Рос пък ще защитават американската чест в надпреварата на 3-ти май в Кингстън.

При мъжете също няма да липсва звездна конкуренция – за първи път от 2006-та година в ямайската столица ще бяга олимпийският шампион от Атина 2004 и бронзов медалист от Лондон 2012 на 100 метра Джъстин Гатлин.

Домакините ще бъдат представени от третия си най-добър спринтьор Неста Картър, а в бягането на 110 метра с препятствия ще гледаме световния рекордьор и олимпийски шампион от Лондон 2012 Ариес Мерит.

На 400 метра най-известното име ще бъде световен шампион от Москва 2013 ЛаШон Мерит.