Звезда на ЦСКА: Ще загубя крак, но ще бием Левски

снимка: pfclitex.com

Футболистът на ЦСКА Петрус Бумал даде специално интервю за DIEMA SPORT, в което разказа за трудностите в кариерата му, животът в родната му страна Камерун и как му се струва футболът в България. Той коментира и важността на предстоящия двубой с Левски с Първа лига.

"Мачът с Левски не е само за феновете, той е важен за всички – за нас, за семействата ни, за децата ни, за президентите на двата клуба, дори за за чистачката в съблекалнята. Имаме една опция – да победим. Ако спечелим подобно дерби, това ще донесе много положителна атмосфера в съблекалнята и позитиви за отбора ни като цяло. Надявам се да дадем 100% от себе си в този мач, дори повече, защото това е среща, в която трябва да се надскочиш, да оставиш душата си на игрището, за да спечелиш. Дори ако трябва да загубиш един крак в мача, трябва да го направиш, ако знаеш, че с него ще отбележиш гол – необходими са жертви! Трябва да сме в перфектно състояние за дербито, трябва ни страст, трябва ни победа!", коментира той предстоящия мач с Левски, пише gong.bg.

"В началото сме на нашия път и се нуждаем от време. Дори в Пари Сен Жермен, когато катарските собственици купиха клуба, имаха нужда от 1-2 години. Когато дойдох тук в ЦСКА имах чувството, че всеки искаше веднага да започнем да печелим. А това няма как да стане. Нуждаем се от време. Понякога са нужни 2-3 години. Не ми беше лесно и в началото на моя футболен път в България. В първата година или две беше трудно, защото знаех, че мога да играя в по-силно първенство. Но сега трябва да работя, за да се върна обратно в страна като Франция. И ще го направя, защото се трудя наистина много. Може би не във Франция, но със сигурност в някое голямо първенство.", сподели той за трудното начало в България.

"Футболът тук е странен. Най-вече в тактическо отношение. В България всички пресират навсякъде по терена, а във Франция става по-трудно в последните 30 метра от игрището. Тук играчите пресират навсякъде и нямаш време. Всеки мач е битка. Странно е, защото ако дойдеш тук от Франция трябва да ти е лесно, но всъщност тук е по-трудно, защото там отборите ти оставят време да напреднеш и комбинираш. Всичко е битка.", разказа той за впечатленията си от футбола тук.

"Всичко започва от школите. Футболните академии трябва да изграждат в младите играчи тактически знания и те да са готови да ги използват, когато влязат в мъжкия футбол. Мисля че тук това е проблем. Федерациите трябва да направят така, че да има треньори, които да научат младите на тези неща. Как да се движиш и подаваш. Аз лично работя здраво всеки ден, за да се върна в топ първенство. Тук в ЦСКА се чувствам добре, защото виждам, че собственикът иска да развива клуб на наистина високо ниво. Тук мога да се развивам."

"Началото на моята кариера беше трудно. Пристигнах много рано във Франция и започнах да играя футбол в Париж. Обичам да ходя в родината ми, Камерун, поне веднъж или два пъти в годината и се чувствам наистина добре. Там е моето семейство и имам много приятели. Но в Камерун животът не е лек. В Африка има много трудности. Когато отида там, виждам с какви обувки играят футболистите, какво ядат и как живеят. Като се замисля се чувствам късметлия, защото имам възможност да играя футбол на друго място. Да си купя всичко, което искам. За 10 години моят живот се е променил, а при тях всичко е същото. Това са приятелите, които познавам от дете. Някои от тях нямат и 5 евро за храна. Всичко това ме ядосва. Тази сурова действителност. Понякога обаче е хубаво да се сблъскаш с тази реалност, защото това те сваля на земята, ако си се главозамаял. Виждаш тези хора и си казваш: "Имам шанс". За мен, да играя футбол е най-хубавата работа на света. Тренираме по 2 часа на ден, а след това имам време да се забавляваме.", разкри какъв е животът в родината му Камерун.