Зрелищни двубои и награда за Даниел Петров на Купа "Васил Левски"

Баскетболната зала на стадион "Локомотив" се оказа тясна за желаещите да наблюдават първия по рода си турнир за Купа "Васил Левски", организиран от Столичния боксов съюз и Българската Федерация по бокс провел се на 21.02 - 22.02.2014 г.

Надпреварата събра столичните клубове по бокс, както и няколко водещи такива от страната. Програмата и двата дни от турнира предложи изключителни зрелища, които бяха бурно аплодирани от препълнените трибуни.

Състезанието за Купа "Васил Левски" бе открито от учениците на СУ "Локомотив" София с цитати на Васил Иванов Кунчев - Васил Левски.

Турнирът се проведе в пет категории - за ученици, юноши, младежи, девойки и жени.

Една от най-интригуващите срещи на ринга беше единствената провела се битка в категория 75 килограма при мъжете, състояла се в първия ден от турнира, където след много оспорван двубой Никола Асенов от БК "Левски София Запад" не успя да се наложи над Петър Паунов от ЦСКА. Двубоят между двамата изправи залата на крака и получи ръкоплясканията на публиката.

При учениците най-равностойна среща беше в категория 48 килограма между Йончо Марков от БК „Сторм“ и Венсан Киркоров БК „ЦСКА“, като победата взе Марков.

Срещата при юношите в категория 54 килограма между Марио Надев БК „Сторм“ и Панайот Караманлиев БК „Ботев Пловдив“ беше най-технична, като представителя на БК “Ботев Пловдив“ успя да се наложи и победи.

Девойките и жените за радост и на зрителите показаха доста зрелище и професионализъм в срещите си.

Купа за най-технична боксьорка при девойките взе Розалия Пейчева от БК „Локомотив София“ в категория 54 килограма. Купа за най-техничен боксьор при учениците отиде при Петър Йорданов от БК “Русе“-категория 38.5 килограма.

При юношите купата спечели Борислав Велев от БК “Левски“- категория 60 килограма, а при младежите Венислав Луканов от БК “Академик“- категория 64 килограма. За всички победители имаше медали и подаръци.

Купа „Васил Левски“ отборно за ученици и юноши бе спечелена от БК „Сторм“, при младежите с най-много победи я спечели БК „Славия“.

На турнира плакет за най-титулуван български боксьор за всички времена получи Даниел Петров - сребърен медалист на XXV-те Летни Олимпийски игри в Барселона през 1992 г. и златен медалист на Олимпиадата в Атланта през 1996 г. в категория до 48 кг., като в кариерата си като боксьор той има и множество световни и европейски титли.