Жозе Моуриньо засипа с похвали Зума

снимка: chelseafc.com

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо е уверен, че Кюрт Зума ще бъде успешен заместник на капитана на тима Джон Тери в центъра на защитата на Челси.

Зума направи впечатляващ старт на кариерата си в Челси, изигравайки 17 мача във всички турнири досега, в първия си цял сезон след преминаването си в Челси през януари 2014 г. Моуриньо смята, че 20-годишният защитник е различен от Тери, който преговаря за нов договор, но все пак, когато дойде времето за заместник на капитана на Челси, Зума ще бъде правилният избор.

„Понякога се случва централните защитници да имат сходни качества, но Тери и Зума са различни футболисти“, започна португалецът пред „Мирър“.

„Ще дойде времето, когато ще ни е необходим заместник за Тери и тогава Кюрт Зума ще бъде на 23-24 години и ще има отлични качества и вероятно ще бъде лидер на отбора, което ще бъде от голяма полза за клуба.

Зума играе повече, отколкото очаквах, дори повече, отколкото той очакваше. От това той получава незаменим опит.“

Французинът и Гари Кейхил се конкурират за титулярното място в отбраната до Тери и Моуриньо се надява повиквателната за националния отбор на Франция за Зума да му бъде от полза.

„Когато той получава повиквателна за националния отбор на Франция и играе редовно за Челси на тази възраст, развитието му няма как да не се осъществи много по-бързо от очакваното“, добави Моуриньо.

„Купихме го заради физическата му мощ, но не бяхме доволни от тактическите му знания и умения за играта.

Вярваме, че ще успеем да му дадем точно това. В подготовката преди началото на сезона видях сериозни грешки срещу Вердер. Грешки, които се повториха и в контролата в Унгария срещу Ференцварош.

Помислих си: няма проблем, той ще се подобри. Той е смирен, иска да работи и да се учи, слуша какво казвам и е интелигентен, така че той забърза процеса си на развитие на ниво, на което е способен да бъде достоен конкурент на Гари Кейхил“, завърши изказването си Жозе Моуриньо.