Жорже Жесус: Излизаме, за да развалим проклятието

снимка: БТА/AP

Класирането на Бенфика на финала в Лига Европа не е плод на случайност, а резултат от усилен петгодишен труд, смята старши треньорът на Бенфика Жорже Жесус.

"Това е проект, по който работим усилено от пет години. Сезон след сезон ставаме все по-силни", сподели Жесус на пресконференцията преди финала в турнира.

Проектът на Бенфика започна с привличането на Жезус през 2009 година, като още на следващата година тимът стана шампион на Португалия.

В битката за титлата в Лига Европа "лисабонските орли" срещат Севиля, а  Жесус се надява Бенфика да вземе реванш за краха срещу Челси миналата година.

Наставникът се надява да бъде развалено проклятието на загубените финали и тимът най-сетне да спечели евротрофей.

Унгарецът Бела Гутман извежда Бенфика до две купи на европейските шампиони през 1961 и 1962 година, именно негово е проклятието Бенфика да не спечели европейска купа в следващите 100 години.

Оттогава Бенфика има седем загубени европейски финала - пет за купата на шампионите и два в купата на УЕФА или Лига Европа.

"Тази статистика не ме интересува. Това е история, фолклор. Излизаме утре, за да развалим това проклятие. Можеше да го сторим още миналата година, сега отново имаме тази възможност. Все някога ще спечелим отново, надявам се да се получи още утре", коментира Жесус.