Женският троен скок се оказа черешката на тортата в Диамантената лига в Доха

снимка: БГНЕС/EPA

Женският троен скок се оказа най-атрактивното събитие в първото за сезона състезание от най-комерсиалната верига турнири по лека атлетика – Диамантената лига в Доха. За разлика от мъжете, които разочароваха с посредствените си резултати, дамите предложиха интрига за победата до последния опит, а и зрителите видяха скок над 15 метра още в дебютната голяма надпревара в олимпийския сезон.

Колумбийката Катерине Ибаргуен записа 32-ра поредна победа в кариерата си в сектора (за последно тя загуби състезание през 2012 на Олимпийските игри в Лондон от Олга Рипакова от Казахстан), след като закова водещо в света постижение за сезона – 15.04 метра.

Най-близката ѝ конкурентка от Венецуела Юлимар Рохас постоянно се движеше редом до нея в резултатите от отделните опити, като двете си разменяха водачеството, преди Ибаргуен да избухне с втория най-добър скок в цялата си бляскава кариера.

Рохас в крайна сметка трябваше да се задоволи с второ място в класирането и финален резултат от 14.92 метра (тя направи и 14.98, но попътният вятър бе твърде силен (2.6 м/с), за да признаят постижението ѝ).

Рипакова остана на трето място с 14.61 метра, като този резултат е носел победите в голям брой турнири от Диамантената лига, но в Доха просто зрителите се насладиха на съревнование между две спортистки в разцвета на формата си.

Надпреварата в сектора при мъжете не се оказа особено бляскава, след като Крисчън Тейлър грабна победата с едва 17.23 метра, а миналата година скочи 18.04 и това не му беше достатъчно да надвие Педро Пабло Пичардо, който не взе участие в Доха.

Единственият друг състезател, който премина границата от 17 метра със 17.07 бе китаецът Бин Дон, а Алексис Копело остана трети с 16.98 м. Завърналият се след куп контузии Теди Тамго (член на „клуб 18“) направи най-добър опит от 16.54, което му стигна само за седмото място от деветима участници.