Защо волейболистите не се класираха на Световно?

снимка: volleyball.bg

Българският национален отбор до 21 години загуби шансове за класиране на Световно първенство, след като завърши на второ място в своята квалификационна група „E“. Решаващ за крайното подреждане се оказа още първият мач на нашите момчета в Цволе с Германия, който загубиха с 0:3 (19:25, 23:25, 26:28).

След него младите „лъвове“ записаха две поредни победи срещу домакина Холандия с 3:1 (25:20, 22:25, 18:25, 22:25) и срещу Хърватия с 3:0 (25:19, 25:21, 26:24), но на първата позиция с пълен актив от 9 точки завърши „бундестима“.

Ето какво сподели за сайта на БФВ треньорът на българския национален отбор за младежи Атанас Петров.

Г-н Петров, след две победи, една загуба и второ място в квалификационната група за Световно първенство, каква е оценката ви за цялостното представяне на младежите?

-Първо, падна ни се може би най-трудната група от всички квалфикации. Нямахме късмет да сме с другия много силен отбор Германия, който срещнахме още в първия мач. Не можахме в тази среща да си покажем играта и загубихме от един много добър отбор. Играхме доста силно втория ден и победихме един равностоен отбор на Холандия. И в третия ден победихме Хърватия в един много добре изигран мач с 3:0. Доволен съм от играта, от класирането не съм доволен. Макар че за класиране на Световно първенство бе прекалено висока летвата, която трябваше да прескочим в следващата група, но щеше да е хубаво тези момчета да се обиграят в още една квалификация. Ако мога да си направя някакви изводи, определено централизираната подготовка на повечето отбори в Европа дава резултат. И Германия и Холандия по цяла година тренират заедно тези момчета и играят много обиграно, без грешки, което е водещо при тази възраст, защото повечето непредизвикани грешки решават резултатите от мачовете. Като цяло съм доволен, тъй като не бе лека групата и записахме две хубави победи срещу не лоши отбори.     

Колко голяма е разликата между нашия отбор и този на Германия?

-Разликата е много малка и тя е единствено при обиграването на двата отбора. Като индивидуални качества по постове определено ги превъзхождаме и мисля, че нашите момчета ще имат много по-добро бъдеще в мъжкия волейбол. В това съм сигурен, но при тези възрасти основното е колко време са заедно момчетата и до каква степен са обиграни за такива квалификации. По-стиковани, раздвижена игра, без грешки и просто представяне като на един клубен отбор, който е непрекъснато заедно. Това е разликата между двата отбора.  

Мислехте ли преди тази среща, че именно първия мач от квалификацията ще реши кой от двата отбора ще продължи борбата си за класиране на Световно първенство?

-Бях сигурен, защото нашият мач бе втори по програма и наблюдавах преди това този между Холандия и Хърватия. Видях, че тези два отбора не са по-добри от нас и бях сигурен, че ще ги победим. Единствено мачът с Германия ме притесняваше. Не случайно домакините така бяха направили програмата на квалификацията, че още първия ден да се срещнат двата най-силни отбора в групата.

Вторият и третият гейм срещу немците бяха много равностойни, вървяха точка за точка и мача можеше да отиде в съвсем друга посока, но не успяхме да си ги затворим. Въпрос бе на две, три точки да се обърне мача и геймовете да са съвсем други, но това е спорта и за това ни трябваше повече опит и време за подготовка, което го нямахме, но такава е реалността.  

Над какво трябва да се поработи по-сериозно с младежите и като цяло с подрастващите в бъдеще?

-Продължаваме да раждаме волейболисти с много добри качества. Въпросът според мен е финансов и този разговор трябва да се проведе на много високо ниво. Трябва да се реши по какъв начин може да се предостави по-дълга подготовка на тези гарнитури. Както казах все повече отбори в Европа тренират целогодишно, като има малки изключения за определени състезатели, които се пускат за някои мачове в клубовете си. Трябва да се измисли някаква система, ако искаме много по-бързо тези момчета, а и момичета, на първо място да постигат резултати при различните гарнитури, а след това и по-бързо да навлязат в женските и мъжките ни национални отбори, което е най-важното за България. Трябва да се намери начин, който да финансира тези момчета да бъдат, ако може целогодишно заедно и да водят подготовка.  

Показаха ли момчетата върха на своите възможности по време на целия турнир?

-Да, с изключение на първия мач, когато не можахме да разкрием нашите способности. Това го възлагам на притеснението и пренавиването. Но втория и третия мач определено показхме, че сме много класен отбор и много от неутралните хора в залата съжаляваха, че не сме на първо място в групата. Момчетата дадоха максимума от себе си. Определено няма играч, който да не е оправдал гласуваното от мен доверие.

Имахте ли проблеми с контузии или преумора по време на квалифкацията и подготовката преди това?

-Имахме сериозни проблеми с посрещачите си. Първо Даниел Бучков изкълчи глезен още на мачовете със Сърбия и не можахме да го използваме. Той бе в основната ни шестица. Другият ни основен играч на този пост, който ни носеше посрещането Михаил Цветанов още от началото на сезона има проблеми с травми и до последно не можа да се възстанови напълно и да бъде максимално пълноценен. Така че ние останахме без двамата си основни посрещачи, които държаха отбора на този елемент. От там много трябваше да ни се промени играта и като дистрибуция и като атака. Определено това малко ни намали шансовете, но това са нормални неща за волейбола, а и за другите спортове, така че не трябва да ни служи за оправдание.

Доволен ли сте от организацията на квалификацията и предоставените условия от домакина Холандия?

-Всичко беше перфектно. На много високо ниво. Това са хора и държава с висок стандарт и изобщо по отношение на организация нямаше никакви проблеми.

Какво предстои от тук нататък пред отбора на България до 21 години?

-По спортния календар за сега нямаме никакви прояви. Надявам се Министерството на спорта и Българската федерация по волейбол да осигурят възможност за подготовка и участие в някакви състезания за тази гарнитура, защото това е бъдещето на мъжкия отбор и определено има много момчета, които притежават качества да играят на високо ниво. Така че е важно, ако имаме възможност, този отбор да продължи да се подготвя.