Защо Серхио Рамос не може да бъде спрян? Отговорът дават куп легенди пред Marca

снимка: Facebook/Real Madrid C.F.

Как се спира Серхио Рамос? Това е въпросът, на който бивши играчи и настоящи треньори от испанския шампионат дадоха мнение пред авторитетното иберийско издание "Марка".

През този сезон сърцатият капитан и лидер на "белия балет" е неудържим, като за първи път в кариерата си премина границата от 10 гола за един сезон в Примера, а мачовете до края на първенството не са малко.

"Много смел играч. Това е един натурален талант. Взима решения, които по някога са съдбоносни за неговия тим. Има зад гърба си и Тони Кроос, който е един гении щом става въпрос за центрирания и извеждащи подавания. Как да спреш Рамос? Трудно. Той трябва задължително да има персонален играч, който да го пази, както и един резервен вариант, ако Рамос успее да се измъкне. Така ще поемеш риск, тъй като оставяш другите играчи на тима с по-малко надзор, но в тези моменти знаеш, че трябва да внимаваш за Серхио" - Луис Гарсия.

"Трудно е да опазиш Рамос в наказателното поле. Първо, заради прецизността, с която Кроос го намира с центриранията си. Второ, заради желанието му и начина, по който атакува топката. Рамос винаги те кара да се замислиш - персонално ли да го пазиш или зоново. Той предварително знае къде ще отиде топката и без да се замисли се засилва на там, търсейки гола" - Пабло Алфаро.

"За да има такива голове, трябва да има човек, който е добър при центрирания, а това е Тони Кроос. Нуждаеш се обаче и от играч, който да завърши прецизното центриране - Рамос. Да спреш подобен синхрон е много трудно. Това е магия между двамата. Единственият начин да се спре е да бъде пазен от двама души. Той има нужда от специално внимание при центрирания, защото пласирането му е уникално" - Хуан Карлос Гаридо.

"Рамос се позиционира прекрасно. Обикновено нахлува в наказателното поле по диагонал и заема най-добрата позиция. Мощен играч и пласира ударите си с глава много прецизно. Той може да разчита за идеални подавания от Кроос и Модрич, които са прецизни до крайност при подаванията си" - Моно Монтоя.

"Серхио има истински талант, но е много важно и кой подава топката към него. Винаги съм харесвал играчи, които знаят как да се позиционират при центрирания. Начинът да бъде спрян е чрез маркиране, придружено с персонално пазене само за него" - Мигел Анхел.

"Във въздуха е уникален. Не само пласирането му, но той разчита по прекрасен начин момента, в който трябва да скочи и да изпревари опонента си. Може да го спреш ако има един човек, който се грижи персонално за него и втори такъв, който да внимава Рамос да не се измъкне" - Македа.

"Не е невъзможно да бъде спрян, но е трудно да му се противопоставиш, ако го оставиш да се засили. Мощен е много и позволиш ли му да скочи, значи положението за отбора става лошо. Най-важното за мен ако искаш да спреш Рамос е да следиш топката и нейната траектория, не Рамос. Избери правилния момент, скочи и я изчисти далеч преди той да стигне до нея" - Иван Перес.