Защо се скараха големите играчи и аматьорите?

галерия:

снимка: Monique Limbos

Световният снукър елит е в Белгия тази седмица, където ще се проведе предпоследния турнир от Европейския тур за сезона.

„Лото Арена“ в Антверпен ще приеме най-добрите състезатели, предвождани от шампиона от миналата година и победител в последните две PTC надпревари Марк Алън, който в събота ще се изправи срещу англичанина Алън Тейлър, който за първи сезон играе със статут на професионалист.

За участие на турнира са се записали и настоящият световнен шампион Рони О'Съливан, шотландската звезда Джон Хигинс, англичаните Марк Селби, Шон Мърфи и Джъд Тръмп, който е и победител в надпреварата през 2011 година, опитните Марк Уилямс и Кен Дохърти, както и местният любимец Лука Бресел.

Началото на състезанието ще бъде дадено в четвъртък, когато ще се изиграят всички квалификационни срещи.

8dd674b9-bab0-db1c-4bb2-6fbf23a84f6d

През последната седмица аматьорският снукър започна да поражда сериозни дебати, които се вихрят и в момента.

Повод за това станаха квалификациите, проведени през миналата седмица в Глостър за PTC 6, когато някои от мачовете приключиха в ранни зори, а част от спечелилите играчите имаха само 5-6 часа за почивка преди отново да излязат на масата на следващия ден в 9:30, когато започнаха срещите от основната фаза.

Много непрофесионалисти изразиха мнение, че отношението към тях е неуважително. Въпреки че плащат същите входни такси като професионалистите в Европейския тур, те играят без съдии до късно през нощта, имат много високи разходи около турнирите, а не печелят почти нищо.

До момента входните такси на аматьорите са допринесли с близо 50 хиляди британски лири за наградните фондове на турнирите, но тези играчи са спечелили една около 4800 паунда, което кара мнозина от тях да се чувстват като спонсори на събитията и да обвиняват Бари Хърн в дискриминация на непрофесионалистите.

eb2a2a47-efa6-805f-9520-cb0fe2497371

Започна дори да се говори за създаването на отделен аматьорски тур през следващия сезон.

В отговор на твърденията за несправедливото отношение към играчите, които имат статут на аматьори, се изказаха някои от професионалистите (като Майкъл Холт), изразявайки мнението, че привилегиите в снукъра трябва да бъдат само за доказалите се състезатели, което и до момента поддържа дискусията в интернет пространството жива.

Дали проблемът ще се задълбочи, ще стане ясно още утре, когато предстои да се изиграят 120 квалификационни мача. Миналата седмица, когато срещите приключиха в 6 часа сутринта българско време, мачовете бяха 100.

Проверете знанията си за любимия спорт в най-новата ни рубрика “Снукър Експерт“

Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!

Само в нашия специализиран сайт Snooker.Sporta.bg можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за сезона в снукъра по света и у нас.