Запознайте се с юношеския национален отбор

снимка: БНТ

Те са националният отбор на България до 17 г. Познаваме ги с това обобщение покрай започващото днес европейско първенство по футбол, на което сме домакини.

Но кои са всъщност те? Кои са личностите зад този все още непознат национален отбор? Кои са момчетата на бъдещето?

В деня на дебюта на България на еврофинали до 17 г. “24 часа” ви дава част от отговорите на тези въпроси.

Запознайте се с 18-те избраници на селекционера Александър Димитров за Евро 2015 - бъдещето на българския футбол.

Даниел Наумов

Роден: 29 март 1998 г.

Град: Гоце Делчев

Ръст: 186 см

Пост: Вратар

Отбор: “Лудогорец”

Показва голямо израстване. Дава сериозна заявка, че ще стане отличен вратар с бъдеще в големия футбол. До февруари играе в ЦСКА, след което с родителите му решават, че по-добре за развитието му е да премине в “Лудогорец”, за да получи по-голям шанс за изява. Демонстрира спокойствие на терена и амбиция извън него.

Димитър Шейтанов

Роден: 15 март 1999 г.

Град: София

Ръст: 186 см

Пост: Вратар

Отбор: “Левски”

Макар да е с година по-малък, с качествата си и работата показва, че може да се разчита на него и в по-голямата възрастова група. Ръкавиците хваща по наследство, син е на бившия вратар на “Левски” Георги Шейтанов. Още 3-годишен започва да тренира в школата на “Янина”, докато баща му играе там. На 8 г. е и активният старт на тренировките във ФК “Обеля”, като веднага застава на вратата с 2 години по-големите. От 6 г. е в “синята” школа.

Данаил Иванов

Роден: 7 август 1998 г.

Град: Стара Загора

Ръст: 181 см

Пост: Защитник

Отбор: ДИТ

Може да играе на две позиции - като централен защитник и краен защитник, което го прави добра опция за националния отбор. Може да работи още за спокойствието в играта си, но разполага с отлични качества, върху които да надгражда развитието си. Вече има и шампионска титла в елитната юношеска група на България до 17 г., след като преди месец триумфира с отбора си ДИТ.

Димитър Савов

Роден: 29 януари 1998 г.

Град: София

Ръст: 174 см

Пост: Десен бек

Отбор: “Славия”

С всеки изминат лагер на националния отбор показва израстване и повишаване на самочувствието. Пребори се за мястото си в основния състав с постоянство в тренировъчните лагери и мачовете. На фона на характерното за юношеската възраст лъкатушене на формата защитникът на “Славия” показва стабилност.

Петко Христов

Роден: 1 март 1999 г.

Град: София

Ръст: 189 см

Пост: Централен

защитник

Отбор: “Славия”

Една година по-малък от останалите, но със самочувствие и спокойствие на по-голям. Притежава перфектна фигура за централен защитник. Отдавна привлича вниманието на селекционерите за националните отбори с изявите си в школата на “Славия”. Отвоюва и мястото си при по-големите национали. На него се залагат надежди да бъде сред стълбовете на българската защита в бъдеще. Миналата година е шампион на България за набор 1999, а след това бе на проби в английския “Уулвърхемптън”.

Кристиян Славов

Роден: 23 май 1998 г.

Град: Нова Загора

Ръст: 180 см

Пост: Централен

защитник

Отбор: ЦСКА

В последните лагери на националния отбор показва сериозно израстване, с което дава заявка за титулярно място и добро футболно бъдеще. Разполага с добра техника, изнася топката. Може да влиза и в полузащитата. От 4 г. е в школата на ЦСКА, привлечен от “Сливен”. Амбициран да извърви пътя до първия тим на “червените”.

Матео Стаматов

Роден: 22 март 1999 г.

Град: София

Ръст: 173 см

Пост: Ляв бек

Отбор: “Еспаньол”

Също е по-малък, но оставя силни впечатления. Футболист с много добри качества, способен да играе в цялата лява зона. Поливалентен е - може да изпълнява няколко роли. Хладнокръвен, с добра техника. Попада в националния отбор през август от лагера в Германия и до този момент показва, че има голяма перспектива. Попадна в полезрението и на “Арсенал”.

Георги Янев

Роден: 4 януари 1998 г.

Град: София

Ръст: 176 см

Пост: Вътрешен халф

Отбор: “Левски”

Притежава много силни качества. Добър поглед върху играта и отлична техника. Изпълнява статични положения. Обединителна фигура в отбора. Има характера да вдигне другите. Самочувствието, с което играе, помага на колегите. Носи лидерското в себе си. За съжаление непосредствено преди европейското получава няколко контузии и губи част от времето за пълноценни тренировки, но наваксва с характер и себераздаване. Смятан е за едно от новите бижута в школата на “Левски”. Интерес към него афишираха “Тотнъм”, “Кайзерслаутерн”, “Палермо” и отбори от Франция.

Илиян Стефанов

Роден: 20 септември 1998 г.

Град: София

Ръст: 184 см

Пост: Вътрешен халф

Отбор: “Левски”

Има много добри качества, които може да развие още повече. Ръстов състезател за възрастта си, притежаващ добър поглед върху играта. Също показва самочувствие. Хладнокръвен е пред гола. Изпъква в тренировките на юношите на “Левски” още преди 2 години. Тогава най-добре представящите се в школата се награждават с тренировка с първия отбор, а Стефанов, Георги Янев и Алекс Боримиров са първите отличени.

Павел Головодов

Роден: 28 юни 1998 г.

Град: Гоце Делчев

Ръст: 168 см

Пост: Ляво крило/

ляв защитник

Отбор: ЦСКА

В националния отбор се възползва от всяка възможност - дали играе цял мач или десетина минути, винаги се представя на ниво. По време на лагерите с отбора на България до 17 г. е преквалифициран. И от чист нападател - ляв външен халф, вече може да играе и като ляв защитник. Доста бързо се приспособява към новата роля, което дава по-голяма възможност за ротация в отбора. Силен характер. Притежава бързина и експлозивност. През март бе извикан да тренира и с мъжкия отбор на ЦСКА.

Алекс Боримиров

Роден: 13 май 1998 г.

Град: Мюнхен

Ръст: 180 см

Пост: Ляво крило

Отбор: “Левски”

Полага максимални усилия да се доближи до най-добрите нападатели. Предлага много нестандартни ходове. Изключително силен във финалната фаза. Силен ляв крак. В тренировъчния процес се раздава максимално. Винаги се стреми към най-добрата форма. Характер, който също влияе положително в отбора. Обединителна фигура. Също имаше проблеми 20 дни преди последния лагер. В мач на “Левски” получи тежка контузия. Но отново демонстрира характер и я преодоля, за да се върне в лагера на националния отбор. В “синята” школа се изявява вече 7 г. Син е на легендата на “Левски” и единствен българин, играл на 2 световни и 2 европейски първенства Даниел Боримиров.

Асен Чандъров

Роден: 13 ноември 1998 г.

Град: София

Ръст: 182 см

Пост: Халф

Отбор: ДИТ

От август миналата година е в разширения състав на националния отбор, но показа с качествата си, че мястото му е точно тук. Минал е през школата на “Барселона”, което му дава самочувствие. А и е доказателство за потенциал. Притежава хладнокръвие. Технически е на много добро ниво. По-елегантен футболист, който разчита на интелект. Разполага с добър ръст, има по-голяма крачка. Мислещ футболист, който компенсира, използвайки главата си - ако в миг му липсва бързина, компенсира със заставане... Тръгва за футбола от школата на “Левски”, но става част от момчетата от силния набор 1998, които се местят и започват да блестят в ДИТ. Всъщност баща му Румен Чандъров е собственик на футболната академия в Драгалевци.

Георги Русев

Роден: 2 юли 1998 г.

Град: Стара Загора

Ръст: 172 см

Пост: Нападател

Отбор: ДИТ

Като талант донякъде напомня онзи на Стоичков в годините му на юноша, който впоследствие Ицо развива до световно ниво. Съпоставки могат да се правят дори от самия маниер на бягането. Притежава силен ляв крак, макар че играе добре и с двата крака. Интересен, нестандартен футболист. Изживява много тежко загубите. Силен характер с всички предпоставки да стане добър футболист. И той е от отличните юноши, набор 1998, сменили “Левски” с ДИТ. И той е от настоящите шампиони до 17 г. Ниже гол след гол.

Георги Чукалов

Роден: 25 февруари 1998 г.

Град: Пловдив

Ръст: 181 см

Пост: Вътрешен халф

Отбор: “Локо” (Пд)

Прави впечатление с добрите си изяви в “Локо” (Пд) и от няколко лагера е в националния отбор. Леко притеснителен, но с голямо футболно бъдеще. Разполага с добър арсенал от качества. Прилича на атлет. Притежава добра бързина, борави отлично с топката. “Футболист на годината” на “Лаута” за 2014-а в раздел “Детско-юношески футбол”.

Светослав Ковачев

Роден: 14 март 1998 г.

Град: Плевен

Ръст: 169 см

Пост: Нападател

Отбор: “Лудогорец”

Изключително добър демараж, бърз - и с топка, и без топка. Има поглед върху играта и може да изведе по всяко време свой колега на голова позиция. Притежава силен удар с левия крак и често шутира отдалеч. Макар и още 16-годишен, записа игрови минути за “Лудогорец” в младежката Шампионска лига. Произходът му е от с. Шипково край Плевен, започва да тренира на 10 г. в с. Милковица, но вече с потенциал да щурмува големия футбол.

Радослав Димитров

Роден: 3 юли 1998 г.

Град: Карлово

Ръст: 173 см

Пост: Вътрешен халф

Отбор: ЦСКА

Вътрешен халф, тип “работна пчеличка”. Много дееспособен. Изключително съвестен в работния процес и по време на мачове. Във всеки момент предлага на 100 процента футболните си дадености, без мисъл за пестене. От футболистите, раздаващи се за своите съотборници, от каквито всеки отбор има нужда.

Валентин Йосков

Роден: 5 юни 1998 г.

Град: Бургас

Ръст: 176 см

Пост: Нападател

Отбор: “Черно море”

Типичен таран, голмайстор. Хладнокръвен пред гола, прави нестандартни отигравания. Играе добре с глава. Бургаската машина за голове на варненския “Черно море” вече е в полезрението на силни клубове от Европа. В началото на годината бе на проби в “Рома”. Претърпя контузия, която го извади около месец от строя. Но в последните два лагера на националния отбор дава максималното от себе си, за да се доближи до оптималната си форма.

Тонислав Йорданов

Роден: 27 ноември 1998 г.

Град: Севлиево

Ръст: 179 см

Пост: Нападател

Отбор: “Литекс”

За последната година израства много. Неслучайно е голмайстор на елитната юношеска група. Много силен пред гола. Нестандартен и много хладнокръвен. Изключително добър изпълнител на статични положения. Типичен централен нападател. Тонислав е страшилището за защитници и вратари в елитната група. Става вицешампион с “Литекс”, като отбелязва повече от половината попадения за “оранжевите” - 41 от общо 81. Усеща момента, в който трябва да избяга от противника, да запази топката. Освен много резултатен е и много комбинативен.