Заплаха от „А“ окръжна група пред ЦСКА

снимка: Facebook / ЦСКА

ЦСКА е на прага на... изпадане в четвъртия и най-долен ешалон на футбола ни. БФС категорично отказва да регистрира новия клуб ФК ЦСКА. От централата само изпращат искове до „Армията“ със задължения към всевъзможни мениджъри и бивши служители, на които бившите собственици не са се издължили. БФС не желае да свика правната комисия, за да допусне картотекиране на играчите в новия клуб, защото на „Армията“ не е влязъл синдик и спортното наследство е в старото дружество и новото не може да стане член на футболния съюз.

Ако остане в сегашния си вид, ЦСКА задлъжнява все повече с всеки изминал ден. А аматьорският статут и „В“ група не погасяват дългове. Нежеланието на БФС да асистира на отбора, събиращ най-много публика и тв аудитория в последните 3 години, ще принуди ръководството да предприеме крайна мярка. А тя е създаване на нов ЦСКА в „А“ окръжна група. По този начин държавата в лицето на НАП ще загуби всичко, което има да взима - малко над 11 милиона лева. Все още главните акционери Ивайло Манджуков и Милко Георгиев не са показали желание да ги изплащат и едва ли ще го направят.

Подобно развитие на събитията на „Българска армия“ може да предизвика революционни настроения. И пред сградата на БФС вероятно пак ще патрулират денонощно по няколко полицейски автомобила.

Така мачът с „Велбъжд“ в неделя на „Българска армия“ може да е последен за сегашния ЦСКА в трета лига. Клубът трябва да играе в сряда срещу „Ботев“ (Ихтиман) във финал на окръжната квалификация за Купата на България. Но ако угрозата се сбъдне, съперникът ще спечели служебно.

Планът е - „червените“ в елита още догодина

Най-новата ситуация с ЦСКА може да форсира план „Б“ на „Българска армия“ и още догодина клубът да е в „А“ група. Вече няма да има абсолютно никаква пречка за старата идея за сливане на ЦСКА с „Литекс“ - чрез новосъздадено в „А“ окръжна група „червено“ дружество, което да замени ловешкия клуб в елита. И при създалите се обстоятелства това ще е най-очакваният ход.

В името на завръщане с гръм и трясък в „А“ група най-вероятно ще бъде жертвано участие на „Литекс“ в евротурнирите, ако отборът въобще се класира. През лятото именно Лига Европа се оказа една от пречките за преименуване на „оранжевите“ в ЦСКА – УЕФА нямаше да позволи клуб с ново име да участва. Амбициозният проект сега е „червените“ да атакуват титлата още през 2017 година, напук на всички пречки, които им бяха направени от БФС.

На „Армията“ обвиняват ръководството на централата за ситуацията в клуба. И като най-голям грях се отчитат безкрайните компромиси към предишните собственици, когато от ул. „Иван Асен II” №26 са си затваряли очите при многото дългове към държава, компании и частни лица.

"Труд"