За трети път – Купата на Африка без шампиона

снимка: БТА/AP

Турнирът за Купата на африканските нации през 2015-та година в Екваториална Гвинея ще бъде третият в историята, провел се без участието на действащия шампион. Носителят на трофея от 2013-та година Нигерия сензационно не успя да се класира за първенството на Черния континент, след като в град Уйо завърши наравно 2:2 с ЮАР.

„Суперорлите“ трябваше да спечелят повече точно от Конго в последния квалификационен кръг, за да се преборят за второто място в групата. Конго спечели визитата си на Судан с 1:0, докато нигерийците се озоваха на губещата позиция твърде рано срещу ЮАР – те губеха с 0:2 до 48-ата минута.

Рантие с два гола изведе напред „Бафана Бафана“, които се бяха класирали за турнира още преди четири дни. Алуко в 68-ата минута намали изоставането на домакините, а в 72-ата Летшолоняне от състава на ЮАР получи червен картон.

Въпреки численото преимущество, Нигерия стигна само до равенство 2:2 с гол на Алуко в 94-ата минута, с което „суперорлите“ събраха само 8 точки и загубиха битката за второто място с Конго, който има 10.

Кот д'Ивоар, Гана, Гвинея и Замбия се класираха също за турнира по-рано днес.