За първи път държавата подмомага младите боксьори

снимка: БТА

25 български боксьори от националния отбор заминаха за високопланинската база "Белмекен", където под ръководството на треньорите Михаил Таков и Палми Ранчев ще се готвят за новата спортно-състезателна година.

"Какво да очакваме от българския бокс през новата 2015 година?" - с този традиционен и малко банален въпрос започна интервюто на репортер на БТА с президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински: -

От днес националният ни отбор започна своята подготовка на Белмекен, каза Красимир Инински. Щастлив съм да отбележа - за пръв път в толкова разширен състав, включващ и най-перспективните ни младежи и юноши.

Това се дължи най-вече на възможностите, които дават новите програми за финансиране на ММС. За пръв път държавата се ангажира да подпомага финансово подготовката на подрастващите спортисти, които досега нямаха никакво финансиране независимо от техните успехи.

Световната ни шампионка за девойки Венелина Поптолева, световният и олимпийски шампион за младежи Благой Найденов, олимпийският вицешампион за младежи Душко Благовестов и много други млади таланти досега не бяха част от програмите за финансиране на ММС, което е и основната причина да губим повечето от тях за елитния спорт.

- Тоест, отново се връщаме към вечната тема - парите? - За съжаление, да! Но една пирамида не може да има връх без стабилна основа. А основата е - работа с учениците, с подрастващите, за да имаме масовост.

От училищния спорт тръгва пътя към медалите и високите спортни постижения. За съжаление до сериозни успехи в световен мащаб достигат малко български спортисти, и то само от няколко вида спорт.

Това налага и приоритетното финансиране именно на тези федерации. Държавата не е в цветущо икономическо състояние, че да си позволи финансирането на над 100 вида спорт.

И тук съм напълно съгласен с новата политика на ММС и на министър Красен Кралев. На българския спорт му трябва "пълна промяна", за да продължи да ни радва и прославя по света.