Юве е на пангала, машинации с CR7 са в основата

Грандът Ювентус отново е в окото на бурята и италианският клуб е заплашен от сериозни санкции. На Ботуша вече сравняват мащаба на скандала в лагера на "старата госпожа" с този на Калчополи от 2006 г.

Само припомняме, че тогава Юве бе изхвърлен в Серия "Б", а сега отново може да се стигне до тази крайна мярка.

Президентът Андреа Аниели, вицепрезидентът Павел Недвед и всички членове на борда на директорите вече подадоха оставки.

Засега разследването не съобщава конкретни случаи на финансови машинации, но е известно, че случаят е свързан с множество счетоводни нарушения: шефовете на Ювентус са предоставяли неверни данни за сумите на трансфери на футболисти, занижавали са харчовете за разходите за заплати на служителите и комисионните на сътрудниците на клуба и т.н.

Но се хвърля светлина върху нещо конкретно, което е свързано с Кристиано Роналдо.

През октомври тази година Фабиана дела Вале, журналист на La Gazzetta dello Sport, съобщи, че между португалеца и Юве е имало тайно споразумение. На бял свят излезе фактът, че торинци не са платили данъци върху 20 милиона евро задължение към Роналдо "под масата".

А общо за периода от 2018 до 2020 година торинският клуб е укрил 115 милиона евро. Изданието твърди, че това е направено, за да се размие акционерният капитал и да продължи незаконната търговия с акции на фондовата борса.

Също така беше съобщено, че Ювентус е оформял фиктивни документи в работата си с различни агенции. Още тогава торинската прокуратура привика Роналдо и поиска от него да разкрие заплатата, която получава при "бианконерите". Суперзвездата обаче отказа да се яви, без да посочва причините.

В началото на декември беше оповестена нова поредица от нередности.

La Stampa публикува прихванат телефонен разговор между адвоката на Ювентус Чезаре Габазио и спортния координатор на клуба Федерико Керубини относно тайното споразумение с Кристиано.

Според разговора клубът е трябвало тайно да плаща на Роналдо заплатата, която според официалните доклади е била "замразена" в първите месеци на пандемията от коронавирус.

В стенограмата на разговора Габазио казва: "Тайната сделка за Роналдо не трябва да бъде разкривана. Ако това се случи, ще ни изтръгнат гърлата и на нас, и на одиторите, и на всички останали. След това трябва да направим фалшива транзакция."

Най-любопитното е, че и други играчи на Ювентус са били замесени в измамите по време на карантината през 2020 г.

Тогава торинци обявиха, че всички футболисти самоволно са се отказали от заплатите си за четири месеца, но всъщност - само за един.

Бившият нападател на Юве Пауло Дибала разкрива пред разследващите, че през пролетта играчите са се договорили с клуба само за отлагане на възнагражданията за другите три месеца от въпросните четири.

La Gazzetta dello Sport, цитиран от webcafe, пише обаче, че италианският гранд все още не е изплатил на Роналдо тези 20 милиона евро от тайното споразумение.

Футболистът извива ръцете на клуба да си получи парите, като вероятно използва за коз нещата, които знае, и може да разкрие пред съда.

Миналата седмица надзорният съвет на Ювентус каза, че адвокатите на суперзвездата са поискали да се запознаят с документи, свързани с разследването, но от прокуратурата на Торино са им отказали това. С тази стъпка Кристиано всъщност демонстрира намерението си да не опрощава сумата и потвърди част от предположенията на следствието.

Разследването все още продължава, тъй като има много неизвестни. Но никой на Ботуша не се съмнява, че тепърва ще излизат още и още стряскащи подробности.

Роналдо може никога да не получи своите 20 милиона евро, но Ювентус едва ли ще се размина с ново жестоко наказание.