Йорданеску се изповяда за времето в ЦСКА и разкри много неща

снимка: Булфото

Екс треньорът на ЦСКА Едуард Йорданеску, който вбеси "армейските фенове докато водеше тима, даде обширно интервю за румънския сайт "Фанатик". В медийната си изява синът на легендарния Ангел Йорданеску говори за престоя си в София и какво доведе до оставката му.

"Първо искам да кажа, че бях много впечатлен от Гриша Ганчев, който преди е бил собственик на Литекс, но сега се занимава изцяло с ЦСКА и именно той осигурява финансовата издръжка на клуба. Хората от ЦСКА бяха много настоятелни и искаха да ме вземат много бързо, а аз нямах особено време за мислене, защото първият мач беше след само три дни. Когато за първи път говорих с Ганчев, се изненадах колко много знае за мен и работата ми в Пандури.

Той ми каза, че е гледал няколко мача на тима просто за да разбере какъв е стилът ми. Стоичков ме е препоръчал на базата на разговор с Джика Хаджи, така че няма как да не ме ласкаят комплименти от двама гиганти във футбола. Исках да се обвържа дългосрочно, но пълна подкрепа получавах само от ръководството. Категорично. Имаше много хора, които малко или много са обвързани с клуба, които вляят на общественото мнение и те не ме харесваха.

В България не приемаха факта, че единственият чуждестранен треньор е 38-годишен румънец и е начело на най-известния клуб. Бивши играчи постоянно говореха против мен и в един момент феновете съвсем се обърнаха срещу мен, като това почна да влияе негативно на работата с играчите и стана невъзможно за мен да съм там.

Самото ми постъпване на работа беше в много труден период, защото ЦСКА тъкмо се беше завърнал в елита и имаше много нови играчи от Литекс, които трябваше да работят с предишните играчи на ЦСКА и с останалите привлечени от други отбори. Групата бе тотално нова и аз поех риска да направя прехода и да ги направя отбор. Ситуацията беше деликатна за мен, аз не бях правил нито подготовката, нито трансферите. Но с играчите никога не съм имал проблем да работя.

Трябва да разберете, че ЦСКА в България е като Стяуа в Румъния. Просто, когато имаш 31 титли във витрината си и подобни обстоятелства не служат за оправдание, ако отборът не е на първо място и не печели постоянно.

Имаше и нещо друго, което ме притесняваше - тъй като собственикът инвестира в базата и продължава да го прави, трябваше постоянно да сме на път и да се съобразяваме с ремонтите. Разбира се, това е чудесна инвестиция в бъдещето и просто периодът на неудобство трябваше да се изтърпи, но програмата ни за седмицата зависеше изцяло от това и от синхронизацията с втория отбор.

Въпреки че постоянно усещах как хора около клуба не ме искат и настройват феновете срещу мен, със собственика можех да говоря постоянно. Той разбира от футбол и имахме прекрасни разговори по тази тема.

Ганчев не искаше да ме пусне. Не искаше да приеме оставката ми и държеше да остана. Но феновете бяха толкова ядосани, че повлияха повече на решението ми. Остава ми като белег, но пък със собственика пазя страхотни отношения.

Разберете, ако в Стяуа дойде млад български треньор, сигурно е, че много хора ще са срещу него и няма да го приемат. Просто избрах да жертвам себе си с идеята за проект, който ще се реализира след време. А собственикът ми имаше пълно доверие, те нямаха резервен вариант за мен и в момента клубът има временен треньор", каза Йорданеску.