Явор Христов отпадна от стрелбата с лък на Олимпиадата в 1-ия кръг

снимка: БТА

Явор Христов приключи рано-рано участието си на Олимпийските игри в Лондон, след като отпадна още в първия кръг на елиминациите в стрелбата с лък.

 

36-годишният българин допусна поражение с 0:6 от мексиканеца Луис Алварес, на когото бяха нужни само три сета, за да надвие съперника си.

 

По регламент състезателите трябваше да спечелят 3 от 5 сета, като за всеки сет се дават по 2 точки. Също така един сет се състои от три изстрела, като за съжаление нашият представител само веднъж уцели 10-ата на мишената, докато противникът му го направи цели 4 пъти.

 

Два пъти се стигна до ситуация, когато последният трети изстрел решаваше изхода на сета, но в тези моменти пролича по-голямата концентрация на мексиканеца и той демонстрира по-здрави нерви, за да излезе краен победител.

 

Общият сбор от уцелените мишени бе 77:84 в полза на Луис Алварес, а по този начин Христов напуска Олимпиадата още в 1-ия кръг и няма да може да осъществи големите си амбиции в Лондон.

 

В първия сет от три изстрела Явор успя да събере само 23 точки след слаб първи изстрел, който му донесе само 6 точки. Мексиканецът бе далеч по-концентриран и записа общо 27, с което поведе в резултата с 2:0.

 

Вторият сет бе по-успешен и за двамата състезатели, които влязоха в третия изстрел при равен резултат 18:18, като и Христов уцели 8-цата, а Алварес - 9-тка, с което мексиканецът поведе с 4:0.

 

Това означаваше, че на Явор му е нужна победа в оставащите сетове - отново всичко трябваше да се реши с третата стрела, а българинът бе постигнал първата си 10-тка, но за съжаление отстъпи отново, защото в заключителния си изстрел Алварес записа втори перфектен резултат и приключи мача с 6:0 чиста победа.