Ястреба разпиля неузнаваемия Алън и е на 1/2-финал в Мастърс

снимка: Monique Limbos

Бари Хоукинс продължава исторически най-доброто си представяне в най-престижния не-ранкинг турнир в снукър календара – Мастърс – и вече е на полуфиналите, след като елиминира с 6:2 единствения майстор във втория кръг, който е извън топ 8 на световната ранглиста – Марк Алън.

Въпреки разликата в позициите на двамата съперници в класацията на World Snooker, двубоят се очакваше с огромен интерес, защото Алън отстрани шампиона на Мастърс от миналата година Шон Мърфи, а в края на 2015-та спечели РТС-то в България и после игра финал в Шампион на шампионите.

Срещу Хоукинс обаче Пистолета от Северна Ирландия бе неузнаваем, въпреки че започна великолепно двубоя със сенчъри брейк от 109 още в първия фрейм. Оттам нататък обаче Алън рядко имаше сериозни точкови серии и единствено се отличи с 58 в шестата партия, но иначе изпитваше нетипични трудности (поне според стандартите си от последните два месеца) да прави успешни удари от дистанция и да се предпазва от елементарни грешки.

Хоукинс, от друга страна, игра по начин, който му позволи да диктува събитията в срещата и рано да изгради комфортен аванс. Ястреба не чакаше единствено съперника си да сбърка и игра офанзивно, въпреки че не премина границата от 100 точки и най-добрият му брейк бе 81.

Така, след като в това издание на турнира Хоукинс постигна първата си победа в Мастърс в кариерата, сега вече е полуфиналист. Следващият му противник обаче вече ще бъде част от топ 8 на световната ранглиста – Джъд Тръмп или Нийл Робъртсън, които играят в петък от 15 часа.