Възможно ли е наистина - Левски и ЦСКА в селските групи

снимка: БТА

Покрай драмите с лицензите на „Левски“ и ЦСКА критична маса привърженици на „сини“ и „червени“ заговориха за „необходимото чистилище“ на окръжните футболни групи. И наистина, ако двата гранда не се справят със задълженията си до края на днешния ден и не вземат лиценз, чака ги този сценарий.

Пътят към възкресението вече бе постлан от пловдивския „Ботев“ преди няколко години, а столичани могат просто да следват примера на „канарчетата“ - обявяване на задлъжнелите търговски дружества в несъстоятелност и създаване на изцяло нов клуб, който да стартира от най-ниските нива на родния футбол на чисто, без стотинка задължения. Или евентуално сливане с тим от „В“ група, преименуване и преместване на седалището, което ще осигури по-ранно участие в трета дивизия.

Макар да звучи перспективно в ушите на романтичните фенове, този вариант също крие големи рискове.

На първо място - няма никакви гаранции, че веднага ще се намерят инвеститори със сериозни възможности, които да развиват новосформираните отбори (какъвто бе случаят със скандалния банкер Цветан Василев и „Ботев“ Пловдив). Няма яснота и по въпроса със спортните бази. Настоящото АД на ЦСКА има договор за ползване на „Българска армия“ със спортното министерство, а дружеството на „Левски“ - няколко споразумения с МВР за „Герена“. При фалит на двата клуба тези контракти ще се обезсилят, а на „възродените“ „червени“ и „сини“ може да се наложи да се скитат немили-недраги по игрищата във и около София за домакинските си мачове. Теоретично съществува и възможност да се нароят и други кандидати за безспорно апетитните имоти, а това допълнително ще затрудни новите клубове при конкурсите.

Покрай очертаващите се сблъсъци с отбори като „Спартак“ Подгумер, „Левски“ Чепинци, „Вихър“ Требич или „Въстаник“ Войняговци ръководствата на столичани ще трябва отсега да забравят за приходи от дейности като продажба на билети и на телевизионни права.

Като плюс от гмуркането в „чистилището“ някои посочват, че и „Левски“, и ЦСКА ще разполагат с достатъчно време и възможности да сформират тимове от свои юноши. Срещу съперници от ниските дивизии те ще могат да се обиграват и да трупат опит в мъжкия футбол. Но нека си признаем - вероятността точно такива кадри да избутат отборите до „А“ група, където да са конкурентни на клубове от ранга на „Лудогорец“ и „Литекс“, е изключително ниска. Поне докато школите на грандовете продължават да лежат на стари лаври и не започнат да произвеждат качествени футболисти.

Източник: Вестник "Преса"