Второ олимпийско злато за България в Нанкин!

снимка: БФ Бокс

Боксьорът Благой Найденов спечели златен медал на младежките олимпийски игри в Нанкин. В категория до 81 килограма световният шампион за младежи взе олимпийската титла, като победи по точки Вадим Казаков от Казахстан.

В първия рунд и тримата рефери дадоха предимство 10:9 за Найденов, по същия начин отсъдиха и във втория, българинът запази преднината си и след третия.

Благой Найденов е на 18 години, роден в София, състезател на Славия с личен треньор Аспарух Георгиев и освен световната младежка титла във визитката си, има злато от европейското за юноши преди две години и бронз от европейското за младежи.

Това е втори медал за България днес в Нанкин, след като рано сутринта другият финалист в бокса Душко Благовестов спечели сребро в категория до 56 кг, отстъпвайки по точки пред кубинеца Ибанес Диас.

Преди това титли на игрите в Китай спечелиха Лидия Ненчева в стрелбата и Божидар Андреев в щангите, а Бетина Темелкова и Кирил Милов взеха сребро съответно в джудото и борбата.

По-късно през деня - за 14 часа българско време е насрочен финалът при ансамблите в художествената гимнастика с участието на България, Русия, Узбекистан и Казахстан.