Всички медали за Китай в края на 20 век са спечелени с допинг

снимка: twitter.com

Бившият лекар на националния олимпийски отбор на Китай Сюе Инсян направи скандални разкрития за употреба на допинг. Тя сподели, че всички медали, спечелени от китайците през 80-те и 90-те години на миналия век, се дължат на употреба на забранени субстанции. Медикът разкри, че до състезания се допускали само спортисти, които са взели допинг, а възпротивилите се били изпращани директно зад решетките.

"По това време всички китайски национали масово използваха допинг. Медалите са спечелени по този нечестен начин и трябва да бъдат върнати. Става дума за 10 000 човека. В Китай вярваха единствено на допинга. До официални международни състезания се допускаха само спортисти, употребяващи забранени стимуланти", разкри лекарката пред немската телевизия ARD, цитирана от "Блиц".

"Всеки, който критикуваше и неодобряваше допинга, сега е в затвора. Ако откажеш да се допингираш, моментално те изключват от отбора. Преди олимпийските игри в Пекин през 2008 година ме предупредиха да не говоря за допинг, но не можех да мълча. Постоянно идваха хора от разни служби и ме притискаха. Синовете ми загубиха работата си", сподели Сюе Инсян.

Тя призна, че доринг е даван на всички спортисти над 11-годишна възраст. В момента 79-годишната Инсян живее в Германия, където преди две години поиска политическо убежище.