Волейнационалите отказаха участие в силен турнир

Волейболните национали се разминаха с участие на силния турнир "Хуберт Вагнер" в Полша. България традиционно е част от отборите, които мерят сили на ежегодния приятелски форум. Тази година обаче трикольорите ще се сблъскат с Полша още в груповата фаза на световното първенство. Именно това е причината да не се включат в турнира, съобщава bgvolleyball.com. 

"Не участваме на турнира "Хуберт Вагнер", защото там играе Полша. Имахме покана, но преценихме , че след като имаме директен сблъсък с поляците вкъщи е по-добре да не играем на тяхна територия преди световното първенство. Затова си направихме наша програма, без да се местим. Ще изиграем контроли с Русия, Белгия и Египет във Варна. Имаше опция да премерим сили и с Китай, но се размина. Имаме достатъчно опции за мачове, за които няма да се налага да се местим, а и да не играем с преки конкуренти от нашата група.", разкри националният селекционер Пламен Константинов. 

Първите приятелски мачове на България са срещу Русия (15-16 август). 

"Предполагам, че руснаците ще дойдат в такъв състав, в какъвто се готвят за световното първенство. От Варна ще заминат за Полша, където ще играят на турнира "Хуберт Вагнер". Най-вероятно ще бъдат в пълен състав.", добави Константинов.

Националите стартират участието си на домакинското световно първенство на 9 септември срещу Финландия във Варна. В група D са още Куба, Полша, Пуерто Рико и Иран.