Военните действия в Източна Украйна оказват негативно влияние върху футбола в Русия

снимка: БТА/AP

Военните действия в Източна Украйна ще окажат негативно влияние върху някои от клубовете в руското футболно първенство.

Първият и най-много засегнат клуб до момента е Ростов, а футболистите от отбора не са получавали заплати от четири месеца - юли, август, септември и октомври.

Ако ситуацията остане непроменена в следващите 30 дни, през зимната пауза играчите ще бъдат принудени да напуснат Ростов на Дон, намиращ се в югозападната част на Русия, съвсем близо до областта Донбас, където в последните месеци украинската армия воюва с проруски сепаратисти.

"Футболистите не са получавали заплатите си от четири месеца. Обещанието към тях е всичко да им бъде платено в средата на ноември. Финансовите средства от държавата, които са отделяни за футболния клуб, сега са предназначени за бежанците", заявява анонимен източник пред АП.

Ростов се намира на около 100 километра от границата между Русия и Украйна. Най-малко 9 от общо 16 клуба в първа дивизия на Русия получават част от своето финансиране от областните управления в страната.

Президентът на руския шампион ЦСКА (Москва) Евгений Гинер призова запалянковците на клуба да не очакват скъпа селекция в близо бъдеще, защото бизнесът му е свързан пряко с Украйна.

В момента Гинер не може да отдели необходимите финансови средства за покупката на класни нови играчи. Това ще облагодетелства големите съперници на "армейците" - Зенит (Санкт Петербург) и Спартак (Москва).

Двата клуба все още нямат никакви финансови проблеми и ще могат да си позволят скъпа селекция в следващите месеци. Селекционерът на руския национален отбор Фабио Капело пък не е получил заплатите си за последните месеци.

По договор италианският специалист трябва да взима по 11 милиона долара на година. Капело не е взимал заплата от юни 2014 година насам.