Водният Бог Майкъл Фелпс с 4-ти златен медал от Рио, вече има 22 отличия с най-благороден метал

снимка: БТА/AP

Каквото и да се каже или напише за великия Майкъл Фелпс ще е малко. Американцкият плувец изкова 4-тия си златен медал в Рио, след като отвя съперниците си в плуването 200 метра съчетано - което е негова коронна дисциплина.

Така Куршума от Балтимор стана първият плувец в историята, печелил една и съща дисциплина в четири поредни олимпиади. На сметката си той има вече цели 22 златни отличия от Олимпиади, което безспорно му отрежда първо място в историята на спорта. Чаканият със затаен дъх дуел със сънародника му Райън Лохте в басейна не се състоя. Лохте остана едва пети, тъй като влезе във финала невъзстановен и не успя да окаже сериозна съпротива на Фелпс, който финишира с време 1:54.66 мин.

Сребро завоюва японецът Косуке Хагино с 1:65.61 мин., а трети остана китаецът Шун Ван с 1:57.05 мин. Лохте, за когото това беше финална битка с Фелпс от едно 13-годишно съперничество, завърши пети с 1:57.47 мин. Това на практика беше най-красноречивият отговор на въпроса кой от двамата е по-велик олимпиец. Лохте държи световния рекорд на 200 метра съчетано и спечели титлата на всяко едно от последните четири световни първенства - през 2009, 2011, 2013 и 2015 г. На олимпийски игри обаче той така и не успява да се пребори с Фелпс, след като остана втори след него на игрите в Атина и Лондон и трети в Пекин. В Рио обаче дори не стигна до подиума.

Водният Бог Фелпс плува веднага, след като получи златния си медал в полуфиналите на 100 метра бътерфлай. И съумя въпреки умората да се класира на финала. В серията Майкъл остана втори - след унгареца Ласло Чех, но утре във финала американецът ще е отпочинал и има голяма вероятност да спечели 5-и златен медал от Рио.