Владимир Николов: Борим се всеки ден Левски да играе в Суперлигата

снимка: fivb.org

"Сигурното е, че се борим всеки ден колкото и прозаично да звучи. За съжаление помощ няма от никъде", заяви Владимир Николов, по повод бъдещето на мъжкия тим на Левски Бол.

"Миналата година един-единствен човек - Асен Асенов, помогна на отбора на Левски да закупим екипи, за да могат момчетата да играят. Горещо се надявам и работя ежедневно за това отборът на Левски да се запише за първенството. Имам надежда, че ще се случи чудо, но за момента нищо няма сигурно към днешна дата", допълни той преди началото на вчерашната открита тренировка на националния отбор по волейбол в столичната зала "Христо Ботев".

Състезателят е мениджър на "сините" и изрази своите надежди, че столичани ще участват в Суперлигата и през следващия сезон. Ето и какво още каза диагоналът по повод подготовката на националния тим и очакванията му за предстоящото Европейско първенство, на което сме домакини заедно с Италия от 9 до 18 октомври:

"Първата част от подготовката е свързана с доста физическа работа. Предстоят ни два лагера - качваме се на Белмекен в събота и после ще ходим в Правец. Дълъг е лагерът, но да се надяваме, че ще извлечем позитиви и от двата. На Белмекен подготовката трябва да ни помогне да издържим целия турнир, евентуално 7 мача за 9 дни, което не е лесно. Надяваме се, че с тази високопланинска подготовка ще сме по-добре подготвени физически от другите отбори. Да не драматизираме нещата. Трудно е на Белмекен, защото заради високата надморска височина въздухът е малко по-разреден. Трябва да се полагат повече усилия от по-младите и да почиват повече. Няма нищо драматично, хиляди спортисти се подготвят там всяка година и всички го издържат", заяви нападателят.

"Реално погледнато в първата група Германия е най-силният отбор. Но ако не успеем да бием Германия трябва после да бием Полша. В общи линии, за да излезем от потока, за да стигнем до полуфиналите трябва да победим или Германия или Полша. Със сигурност е една нелека задача, тъй като поляците спечелиха последното световно първенство, а германците се класираха трети. Но от друга страна смятам, че от двата потока този е по-благоприятният, защото в другия са отборите на Сърбия, Русия, Италия и Франция. Ако успеем да се подготвим добре, би трябвало да успеем да победим един от двата отбора" добави Николов.

"Очаквания е нормално да има. Ние самите имаме очаквания към себе си. В крайна сметка всички сме се събрали тук да тренираме с една идея - да се класираме за полуфиналите и да се борим за медали. Това създава едни очаквания и към нас самите. В спорта обаче не всичко е предрешено на базата на очакванията. Всички фенове имат очаквания към нас, но съм сигурен, че и другите отбори - визирам Германия и Полша, са в подобна ситуация. Да се надяваме, че по-добрият отбор ще победи. Моите мечти са за медал. Това означава финал, а дали малък или голям, е друг въпрос. Ако се класираме до полуфиналите, това ще бъде едно успешно Европейско първенство, независимо какво ще се случи там, но от друга страна класирайки се евентуално на полуфинал, имаш само един мач да спечелиш, за да вземеш медал, което би било страхотно", продължи волейболистът.

"В едно тежко първенство като това, което ни очаква, всеки един играч ще има шанс да покаже на какво е способен и да даде своя принос за отбора. Пламен Константинов показа на Световното първенство и в мачовете от Световната лига, че дава шанс за изява на всички състезатели. Надявам се, че включването на тези двама състезатели на моя пост ще помогне на отбора", коментира още капитанът.

"В Световната купа от другия поток ще участват Италия и Русия, но отборите на Сърбия и Франция не са по-малко силни според мен. Така, че не бих искал в момента още преди да са започнали подготовка някои от отборите, да коментираме какво ще стане след изиграването на турнира за Световната купа. Четирите отбора са изключително силни, сред водещите са в Европа и света, и тези два, които са в най-добро моментно състояние, ще се класират за полуфиналите", продължи той.

"В интерес на истината, ако мога да направя една лична оценка елитът на световния волейбол в момента - Световната лига, е от 12 отбора, а не от 8. Примерно Австралия малко случайно попадна в първите 8 в света, но извън тези 8 отборите на Франция, Германия и България със сигурност имат място там. Така, че политическото решение да се разшири Лигата заради Русия не е грешно", завърши Владимир Николов.