Вижте кои са противниците ни в дивизия "С" на Лига на нациите!

снимка: lap.bg

Националният отбор на България е в една група с Кипър, Норвегия и Словения в група "С3" в новия турнир на УЕФА - Лига на нациите. Родните национали са в дивизия "С", където попаднаха в третата група. Това се явява поредния шанс на "лъвовете" да се класират директно за Евро 2020, без да са длъжни да се класират през редовните квалификации. 

В дивизия "А" положението е повече от интересно. Там в група "А1" за едно място ще спорят Германия, Франция и Холандия. Друга интересна група е тази на Испания, Англия и Хърватия. Португалия, Италия и Полша също са в един поток. В дивизия "А" ще се изиграе финална четворка с победителите от всички групи и крайният първенец ще се класира директно за Евро 2020.

ЕТО И ГРУПИТЕ ПО ДИВИЗИИ:

ГРУПА А1: Германия, Франция, Холандия

ГРУПА А2: Белгия, Швейцария, Исландия

ГРУПА А3: Португалия, Италия, Полша

ГРУПА А4: Испания, Англия, Хърватия

ГРУПА B1: Словакия, Украйна, Чехия

ГРУПА B2: Русия, Швеция, Турция

ГРУПА B3: Австрия, Босна, Северна Ирландия

ГРУПА B4: Уелс, Ейре, Дания

ГРУПА С1: Израел, Албания, Шотландия

ГРУПА С2: Естония, Финландия, Гърция, Унгария

ГРУПА С3: Кипър, БЪЛГАРИЯ, Норвегия, Словения

ГРУПА С4: Литва, Черна гора, Сърбия, Румъния

ГРУПА D1: Андора, Казахстан, Латвия, Грузия

ГРУПА D2: Сан Марино, Молдова, Люксембург, Беларус

ГРУПА D3: Косово, Малта, Фарьорски острови, Азербайджан

ГРУПА D4: Гибралтар, Лихтенщайн, Армения, Македония

55-те отбора са разпределени в 4 дивизии според мястото си в ранглистата на УЕФА. Тези от 1-о до 12-о място са в Дивизия "А", от 13-о до 24-о място са в Дивизия "В", от 25-о до 39-о в Дивизия "С" и от 40-о до 55-о - в Дивизия "D". В рамките на всяка дивизия тимовете са разделени на три ("А" и "В") или четири ("С" и "D") групи. България е в трета урна на жребия за Дивизия "C", заедно с Израел, Финландия и Черна гора. Това са отборите, с които нашите национали няма как да се падне в една група.

Украйна и Русия в Дивизия "В" и Армения и Азербайджан в Дивизия "D" ще бъдат разминати в жребия, така че да не са в една и съща група.

Победителите в 4-те групи на Дивизия "А" ще се срещнат във финален турнир през юни следващата година. Победителите в останалите три дивизии ще се изкачат в по-горната такава. Най-слабите отбори в дивизии "А", "В" и "С" ще изпаднат в по-долната. 

Общо 16 отбора (4-те победители във всяка от 4-те дивизии) ще си разпределят 4 квоти за Евро 2020. Ако някои от тимовете са се класирали за финалите на шампионата чрез квалификациите, мястото им в плейофите ще бъде заето от следващия отбор в съответната група. Във всяка дивизия ще има полуфинални мачове при разменено домакинство и финал. Победителите ще се класират за Евро 2020.

Първото издание на Nations League ще се проведе през септември, октомври и ноември 2018 година.