Вижте кои са петте най-добри вратари в света за 2013

снимка: БТА

Световният съюз на професионалните футболисти (ФИФПро) и ФИФА оповестиха имената на петимата вратари, които са получили най-много гласове и попадат във финалния списък от 55 номинирани футболисти за наградите на ФИФА и ФИФПро за Отбор на годината.

Петимата играчи, които ще се борят за приза Вратар на годината са: Джанлуиджи Буфон (Италия, Ювентус), Икер Касияс (Испания, Реал Мадрид), Петър Чех (Чехия, Челси), Мануел Нойер (Германия, Байерн Мюнхен) и Виктор Валдес (Испания, Барселона).

От ФИФА обявиха, че до края на тази седмица ще бъдат оповестени и финалните списъци с останалите постове - защитници, полузащитници и нападатели, като те ще бъдат публикувани в официалния сайт на централата, съответно на 4, 6 и 9 декември.

Тази есен ФИФПро разпрати 50 000 анкетни карти на всички свои членове по света, които след това ги разпределиха измежду професионалните футболисти. В България анкетата беше проведена от Асоциацията на българските футболисти. Всеки един гласувал трябваше да даде своя вот за идеалния отбор на 2013, избирайки най-добрия вратар, четирима защитници, трима полузащитници и трима нападатели.

Номинациите във всички категории ще бъдат съобщени от FIFA.com, francefootball.fr, и официалния Youtube канал на ФИФА на 9 декември.

Официалната церемония по връчването на Златната топка ще се проведе в "Конгресхаус" в Цюрих (Швейцария) на 13 януари 2014 година.