(ВИДЕО+СНИМКИ) Балкан с остра декларация срещу Левски Лукойл и феновете му

Ботевградският Балкан отговори на обвиненията на Левски Лукойл след инцидентите по време на реванша за Купата между двата тима в Ботевград. „Зелените“ са категорични, че провокацията идва първо от гостуващата агитка. Те призовават ръководството на шампионите да не сравнява привържениците на двата тима.

Публикуваме позицията на Балкан без редакторска намеса:

 В отговор на разпространеното от Левски Лукойл писмо в медиите и жалбата им до Дисципа и президента на БФБ г-н Георги Глушков от БК Балкан излагаме нашето становище за взетите мерки досега като домакин по охрана на наши мачове. 

Уточняваме, че тази статия не е официалното становище на БК Балкан до БФБ, а съдържа само части от него. Най-отдолу може да прочетете жалбата на Левски 2014 Лукойл, която съдържа откровени лъжи и заплахи към ръководните органи в БФБ, а именно следното: "Настояваме правата му на делегат (б.р на дежурния делегат на мача за Купата Румен Калпакчиев) да бъдат спрени, деянията му да станат публично достояние, за да послужи този срамен епизод за назидание на всеки следващ, дръзнал да се упражнява върху гърба на Левски Лукойл".

За съжаление, не броят на охранителите определя поведението на публиката,  инцидентите са следствие на други неща. Излагаме за сравнение няколко числа, които нямат нужда от допълнителен коментар.

С Берое – 8-10 стюарди /няма специален  пропусквателен режим/

 С Рилски спортист – 8-10 стюарди/ няма специален  пропусквателен режим/

 Със Спартак Плевен – 6-8 стюарди /няма специален  пропусквателен режим/

 С Академик София  - 4-6 стюарди /няма специален пропусквателен режим/

 С Ямбол- 6 стюарди /няма специален  пропусквателен режим/

 С Левски 2014 Лукойл за НБЛ – 25 стюарди – полиция и жандармерия 25 души.

 С Левски 2014 Лукойл за ФИБА КЪП – 10 бр. СОТ 161, 10 бр. СОТ Велислава 2002 – полиция и жандармерия  - 45 души /без инциденти/. Едно важно уточнение:

Преди мача, по време не влизането на фенове на Левски 2014 Лукойл думите на спортния директор Тодор Стойковбяха следните: „Днес не искам да има проблеми“ и наистина нямаше инциденти. Означава ли това, че друг път е искал? Действително в този ден нямаше проблеми, защото всички знаем какви щяха да бъдат санкциите за Левски 2014 Лукойл във ФИБА при подобни инциденти.

Спомняме си какво се случи миналата година, когато умишлено феновете на същия отбор бяха поставени зад скамейката на Балкан.  

С Левски 2014 Лукойл за Купата на България –  /специален пропускателен режим ,видеозаснемане на гостуващ сектор – 10 бр. СОТ 161, 15 бр. "Велислава 2002" и 10 бр. стюарди – полиция и жандармерия - 65 души. (Становището на МВР противоречи с точния брой служители, който може да докажем.)

Категорични сме, че проблемите, които възникват между феновете, са единствено на мачовете с Левски 2014 Лукойл. Истината е, че колкото и охранители да има, ако феновете не са дошли, за да подкрепят отбора си, няма кой да ги спре.

 

Ние не получихме официална заявка за гостуваща агитка. Мерките, които бяхме предприели на двата мача от ФИБА (09.01) и Купата (16.01) не се разлиачаваха по нищо. Зарядът на мача бе еднакъв. След като нямаше инциденти, това ни даде уверение, че охраната е достатъчна. Единственото различно бе позициониране на полиция и жандармерия, което бе постановено не от БК Балкан, а от полицейски ръководител, различен от този, който бе на мача от ФИБА. 

Уточняваме, че в Закона за опазване на обществения ред по време на спортно мероприятие не е упоменат определен брой служители, които трябва да охраняват събтиието.

След случилото се сме убедени още повече, че не е случайно изявлението на Левски Лукойл ден преди мача, че ”очакват провокации от агитката на Балкан” .Провокации от страна на Балкан никога не е имало, а целта на това изявление бе да оправдаят поведението си по време на мача и предварително да настроят общественото мнение за това, което се случи.

Камерите го показаха. Провокацията идва ПЪРВО от агитката на Левски 2014 Лукойл.  

Категорични сме, че феновете на "синия" клуб са в основата за инцидента на полувремето. Още от влизането си в залата на 16.01.19г. феновете на Левски 2014 Лукойл започнаха да скандират обидни думи, да показват средни пръсти и да замерят нашите привърженици със запалки, за да ги предизвикат. Още в началото на срещата телевизионен оператор бе наплют в лицето от фен на Левски и това може да се види. Няколко човека бяха ударени от хвърлени бутилки на полувремето, включително полицай. Част от предметите, с които гостуващите фенове замеряха, бяха метални въздуховоди, които, ако бяха ударили някой човек, можеха да го убият.

Становището на главния комисар след мача потвърждава истината. Част от текста в доклада гласи следното: “Публиката на Левски атакува тази на Балкан и хвърля по публиката на Балкан.” Кадрите, които се излъчват в телевизионните и електронни медии, са точни и красноречиви - и слепият ще ги види, и глухият ще ги чуе!

Ние имаме прекрасна и разбираща публика, която ни следва само от любов към отбора и желание да се наслаждава на играта.

Напомняме,че нито  един привърженик на Балкан не премина през буферната зона, до нахлуването на феновете в синьо, пардон в черно. Фактите се ясни и се виждат на видеозаписите – едно момче на видима възраст 15-16г хвърля предмет по публиката на Балкан. Въпреки това никой привърженик на Балкан не преминава буфера.

Нашите фенове идват, за да подкрепят, гледат и ръкопласкат на случващото се на терена. Те се вълнуват с нас. Вярваме, че това е силата на всеки фен, независимо от принадлежността му.

 

Не искаме да дискриминираме никой, ние сме против явлението “футболизиране” в българския баскетбол. Само за пример - не случайно през август 2018 г. УЕФА наложи жестоки санкции на феновете на футболния Левски - 40 хил. евро глоба и няколко мача без публика в Европа заради безредици, хвърляне на предмети, расистко поведение и опит за нахлуване на терена. Пак казваме - тези, които идват на баскетболните мачове, не са истинските фенове на Левски, те са отделна група от 40-50 човека.

Нека не сравняваме феновете на Балкан с тези на Левски 2014 Лукойл. Разликите са очевидни:

Молим Ви, не злоупотребявайте с името на истинския и славен отбор на ПФК Левски София и не заблуждавайте никой, че сте част от него. Фактите говорят сами за себе си - всички зали в България вече са пълни, само “Универсиада” остава празна. Вие сте прецедент в спорта – шампиони с празна зала. И в Правец, и София.  Ако сте свикнали  всички да свеждат глава пред вас, Балкан няма да го направи. 

Ние не се оправдаваме и нямаме претенции за резултата от мача за Купата, загубихме ,защото играхме слабо, просто искаме да спрат инцидентите по време на баскетболните мачове, провокирани от една част от феновете на Левски 2014 Лукойл.

С този отговор желаем да сложим край на спекулациите и отместването на фокуса от любимата игра. Не смятаме, че за да се получи истинско преживяване и ходенето на баскетбол мач да бъде положителна емоция, е необходимо да напълним залата с охранители. Борбата трябва да е на терена, а не в публиката.

Oставаме почтени с любовта на хората зад нас, а не подвластни единствено на задкулисието  и машинациите!