(ВИДЕО) Откриват паметник на Аян Садъков преди Битката за Пловдив

“Скулптурата на Аян Садъков е един изключително важен за мен проект, към който подходих с много отговорност и любов, защото Аян беше велик играч, той беше интелектуалец на терена.“ – това заяви скулпторът Трифон Неделчев по време на провелата се днес пресконференция по повод предстоящото откриване на паметника на легендата на Локомотив Пловдив Аян Садъков.

Брифингът се състоя в конферентната зала на стадион "Локомотив" и в него се включиха още говорителят на фенклуба на „черно-белите“ Борис Добрев, представителят на инициативния комитет Владимир Владимиров, административният директор на Локомотив Пловдив Атанас Узунов и основният инициатор за увековечаването на легендата – Аян Садъков –младши. Присъстващите на пресконференцията изказаха своите благодарности на всички, които са откликнали и с дарения са подкрепили реализирането на проекта, чиято главна цел да запази жив споменът за великите родни футболисти. „Инициативата получи подкрепа от локомотивската общност, но и от хора, които не са свързани с футбола. Това показва мащабността на личността на Аян Садъков.“ – подчерта Борис Добрев. Административният директор на Локомотив Пловдив Атанас Узунов пък отправи специални благодарности към Община Пловдив, за оказаното съдействие за поставянето на паметника. Аян Садъков-младши изказа своята искрена благодарност както към проявената изключителна съпричастност и  високо пофесионална работа на Трифон Неделчев, така и за безусловната подкрепа от страна на президента на Локомотив Пловдив Христо Крушарски.

„За пореден път Локомотив показа, че е специален и харизматичен клуб, в който феновете имат водеща роля. Показахме, че можем да се обединим за една добра кауза. Чувствам се изключително горд“ – заяви Аян Садъков – младши. Той не спести суперлативите си за работата на скулптора Трифон Неделчев, който понастоящем живее и работи в Германия, но покрай работата си по проекта се наложило в рамките на три месеца и половина да пътува 8-9 пъти до България. Самият майстор пък сподели, че това е било истинско предизвикателство за него, предвид краткия срок, в който е трябвало да го реализира.

Скулптурата - паметник ще бъде открита на официална церемония, която ще се състои  от 15:00 часа на 4 декември – денят на дербито на Локомотив с градския съперник Ботев. Изпратени са покани до Министерски съвет и Българския футболен съюз, а освен това всички привърженици на българския футбол също могат да присъстват на откриването.