Ветеранът от Шумен Диан Минчев 8-ми на Евро 2018 по щанги в Букурещ

Нашият единствен представител в тазвечершната сесия на Европейското първенство по вдигане на тежести бе Диан Минчев. В категория до 69 кг. 34-годишният национал бе най-възрастният участник. Тази категория за България е записана със златни букви. Именно в нея Гълъбин Боевски донесе няколко отличия от най-висока проба - Световно, Европейско и Олимпиада. Демир Демирев пък е последният българин, който през 2005 и 2006 години донесе златни медали от шампионатите на Стария континент.

Шуменецът Диан Минчев влезе в надпреварата, без да бъде сред фаворитите. Опитният щангист обаче демонстрира голяма воля. В първия си опит той се справи с тежест от 128 кг. После изхвърли и 131 кг. И в двата случая Минчев имаше затруднения. На 134 кг. в последния си опит на изхвърлянето нашето момче не се справи. Още при подхода си той изглеждаше леко неуверен и това впоследствие даде отражение и щангата бързо се озова на земята.

Това в крайна сметка му отреди 8-мото, последно място, в изхвърлянето в кат. 69 кг. Със златен медал се окичи Брикен калия от Албания, втори стана италианец, а трети - испанец.

Следва изтласкването.