Венци Стефанов за Домусчиев: Той е вреден, но за всяка свиня идва Коледа

снимка: Булфото

Насрочването на двубоя Верея - Славия за понеделник от 20:00 часа раздразни сериозно президента на столичани Венцеслав Стефанов. По програма срещата е трябвало да бъде в неделя, но впоследствие е била преместена. За това и ситуацията в българския футбол босът на белите говори пред „Тема Спорт“.

Г-н Стефанов, двубоят Верея - Славия твърдо ли остава за понеделник. И каква точно е ситуацията около неговото преместване, след като първоначално е бил предвиден за неделя?

- По програма мачът беше в неделя. Така ни беше обявено на 2 април. Така Атанас Караиванов е казал и в понеделник. А във вторник излиза обратното. Аз смятам, че по този начин се влияе на спортсменството и коректността. Дунав игра вчера (б.а. - в четвъртък) с Верея, а в неделя играе с Лудогорец. На Верея им дават по-дълга почивка. Сигурно защото срещат Славия. Това се прави съвсем съзнателно. Видяхте как ни ограбиха и ни взеха победата с Дунав в Разград. Така в момента Верея са с две точки пред нас. И какво се получава? Верея ни е прекият противник за второто място в тази четворка и на тях им се прави поредният реверанс. И то под давление на Караиванов, под давление на телевизията. Аз смятам, меко казано, че това е престъпление.

Обмисляте ли да предприемете нещо по отношение на тези промени? Този сезон последен ли е от договора за тв правата…

- Не, не е последен. Преметнали са всички ни и са направили контракта за плюс пет години, а не за пет. Измамата е страхотна. Ще искаме разсекретяване на този договор. Откъде-накъде футболният съюз ще има посредник при сключването на телевизионните права…

БФС може да си сключи договор директно с телевизията…

- Разбира се. Защо трябва да има фирма посредник. Защо трябва едно лице да бъде едва ли не ментор на българското футболно първенство. Пращаха ни да играем късно вечерта, сложиха ни мачове от 12 часа на обед. Сега сменят програмата по тяхно усмотрение. Дават още близо два дни почивка на Верея. Безкрайно несправедливо! Искам просто, ако има хора с чест и достойнство, ако има този футболен съюз президент, който да има думата, и аз се надявам, че той трябва да има последната дума при определянето на всички тези неща, да не остави някой да си развява така коня. Смятам, че доста клубове вече са против.

Предвиждате ли среща с останалите клубове за разваляне на този договор, или, както казахте, за неговото разсекретяване, да се видят точните клаузи?

- Да, предвиждаме такава, и то в най-скоро време.

Казвате, че Верея се толерира, защо?

- Ами защото е сателитен клуб на Лудогорец.

Има ли и други такива, Гриша Ганчев говори за подизпълнители?

- Има. И Локомотив Горна Оряховица е подизпълнител. Доста клубове са подизпълнители.

Значи застраховката е сериозна?

- То не е застраховка, във футбола това нещо се нарича престъпление. И такива навсякъде по света и в Европа се изключват, защото съзнателно влияеш на крайните резултати. Днес потърпевш е Славия, утре може да е Ботев, Черно море, Локомотив, Берое. Така че нека да си направят сметката. Нали знаете, като гори у комшията, ще дойде и при теб. С тези хора по този начин няма да стане.

Ролята на БФС не трябва ли да е в защита на клубовете?

- Да, би трябвало да се защитават клубовете и справедливостта. И аз искам да питам президента на футболния съюз докога ще мълчи? Докога ще бъде наблюдател? Докога ще търпи да му се качват на главата разни…? Учуден и възмутен съм. Давам си сметка, че до такава степен корупцията е завладяла някои хора около футбола, че просто се страхувам за много неща. И дано футболните хора да прогледнат. Защото, ако това нещо продължава по същия начин и занапред, нищо добро не го очаква българския футбол.

На няколко пъти от фирмата и от футболния съюз казваха, че с тези пари поагат на клубовете за тяхната издръжка. Голяма част от отборите разчитат доста на тези средства…

- Фирмата не дава тези пари, дава ги телевизията. Защо е необходимо тази фирма да е там?

Може ли да се отделя по-голяма сума за клубовете?

- Сумата е доста по-голяма. Убеден съм. И затова искам да се разсекрети договорът. Да се види какъв е този договор, от кого е подписан, как… Нито един от футболните отбори не знае това нещо.

Но нали вие клубовете, в това число и Славия, сте подписвали този договор. Не сте ли гледали какви са клаузите, не сте ли чели?

- Договорът, който подписахме, се взе на подпис, не на Изпълком. На мен ми беше казано следното. Понеже три години са малко, за да се изкарат парите, които са инвестирани за камери, мамери, такива работи, дайте да го направим пет години. Това беше на третата година. Когато започваше третата година. Съгласихме се, защото до тогава нещата бяха нормални. А те са го направили без знанието на мен, на ЦСКА и на останалите за плюс пет, не пет. Или това значи 8 години. Толкова много ли мислят за българския футбол от тази фирма. Или искат да печелят на гърба на клубовете. 

Имаше доста мачове със странни начални часове…

- Славия игра няколко такива мача. Когато е тенденциозно, това вече е престъпление. А в случая е тенденциозно. Съзнателно дават повече почивка на своя сателит. Това искам да попитам президента на футболния съюз. Той президент на всички клубове ли е, или е президент само на Домусчиев и неговите сателити. Официално искам да го попитам. Както и нормално ли е пред очите на трима водещи съдии един футболист да играе с ръка в нашето наказателно поле, да си свали топката с нея, да отбележи гол и той да се признае. Нормално ли е? Не е ли това кражба. 

Тези съдийски грешки започнаха да зачестяват…

- Те са съвсем съзнателни за мен. Защо непрекъснато Лудогорец иска да се слагат на негови мачове едно лице Вълков, който е съдия. Доказано е некадърен и беше наказан. Защо сега му се дава пак мач на Лудогорец II (б.а. - Владимир Вълков е с наряд за двубоя Етър - Лудогорец II). Защо винаги съдиите са по избор на Лудогорец. Искам да ми отговорят. Докога, докога… Аз смятам, че във футболния съюз има хора с някакво достойнство. 

Вие също сте част от БФС, член сте на Изпълкома…

- Да, аз съм част от Изпълкома и аз казвам това, което мисля - истината в очите. За съжаление има само още един-двама човека, които имат качества да бъдат такива. Друго всичко явно, че се е навело пред едно лице. Но аз знам, че за всяка свиня идва Коледата.