Великият пионер Еузебио срещу България

снимка: БТА/AP

В рубриката "Незабравимите голове", Sporta.bg цели да ви припомни някои от най-забележителните попадения в историята на играта.

Футболът не случайно е определян за най-красивия спорт в света, тъй като чисто технически предразполага за атрактивни изпълнения от всякакъв тип.

През годините сме се нагледали на стотици шедьоври, изпълнени от всепризнати майстори на играта, като би било хубаво да си припомним някои от тях.

Днес, когато светът на футбола тъгува по великия португалски магьосник Еузебио, е редно да си спомним знаменития момент, в който неговото майсторство се докосна до българския национален отбор.

Срещата на Еузебио с големите български имена на футбола от 60-те години се случва на Световното първенство в Англия '66, когато Португалия ни побеждава с 3:0 в груповата фаза. Иван Вуцов с атрактивен автогол дава преднина на „селесао“ на стадион „Олд Трафорд“ в 17-ата минута, а Еузебио елиминира интригата с попадението си в 38-ата минута.

В 81-ата Жозе Тореш фиксира крайното 3:0 за Португалия, която е без съмнение един от фаворитите за титлата на Мондиала. Еузебио ще стане голмайстор в последствие с 9-те си попадения на Световното, а националният отбор на „селесао“ ще се окичи с бронзовите медали.

Представяме ви видео с всички докосвания на топката от страна на Еузебио в мача срещу България, а под него – кадри с всички важни моменти от злополучния за „лъвовете“ мач.