Великият Федерер с два "спортни Оскара", каза силни думи (ВИДЕО)

снимка: twitter.com

Световният номер 1 в мъжкия тенис Роджър Федерер получи поредно огромно признание. На специална гала вечер в Монако швейцарският маестро бе награден с наградата "Лауреус" за "Завръщане на годината" и за "Световен спортист на годината".

Спортните "Оскари" попаднаха в ръцете на 36-годишната легенда, след като той лекуваше дълго контузия до началото на 2017, а след товма се завърна на корта с гръм и трясък. Той отвя противниците, за да завоюва отново Откритото първенство на Австралия и "Уимбълдън" през 2017, а този януари защити титлата си в Мелбърн.

Федерер бе награден от немската легенда в тениса Борис Бекер: "Laureus избраха теб, Роджър, понеже във време, в което стандартът в световния тенис е толкова висок, да доминираш мъжкия тур по начина, по който го правиш, е възхитително. Преди 12 години ти връчих тази награда първия път, когато я спечели, и съм изключително горд да го направя отново. Поздравления, Роджър Федерер".

Швейцарецът бе повече от развълнуван, когато получи статуетката. Той разкри детайли около завръщането си и колко труден е бил периодът без тенис, непосредствено след контузията.

"Какъв великолепен момент. Благодаря ти за хубавите думи, Борис. Ти беше герой за мен, докато израствах. Нуждаех се от вдъхновения, когато бях малък, и ти бе едно от тях, заедно със Стефан Едберг, големият ти съперник, Пийт Сампрас и Майкъл Джордан. Благодаря ти, че постла пътя пред мен", сподели Роджър.

"Искам да благодаря на фондация "Laureus", на всеки, който е гласувал за мен. Мисля, че завръщането винаги е емоционално, понеже си минал през трудни моменти и чувството да се завърнеш е прекрасно. Не вярвах, че изобщо някога отново ще се завърна на това ниво. Надявах се просто някой ден да съм щастлив и здрав, и да играя отново тенис. Миналата година бе нещо специално за мен", заяви Маестрото.

"Трябва да благодаря на всички, които ми помогнаха да се завърна. На доктора ми за това, че направи добра операция и не бе нужно да се будя, чудейки се дали изобщо ще мога да бягам нормално отново. На физиото ми, че ми помогна да стъпя на краката си отново и да бягам. На фитнес треньора си, който ме накара да се трудя здраво и ми каза, че най-вероятно ще трябва да отсъствам от кортовете 6 месеца. Всъщност първоначално ми каза 2 месеца, след което добави 6 – мислех си, че се шегува, когато ми каза, че ми трябва толкова много време. След това треньорът ми каза, че се нуждая от още месец за форхенда, месец за бекхенда, за късата, за смача… Превърна се в шега в екипа ни, но си струваше да не избързвам и да се върна силен поне още веднъж", сподели емоционалният Федерер. 

"Миналата година бе сбъдната мечта. Разбира се, не бях единственият човек, който направи прекрасни неща миналата година. Другите номинирани са изключителни,  невероятно е какво са направили, поздравления и за тях", отдаде дължимото на опонентите си швейцарският маестро.