Васил Колев попиля Левски заради ялов трансфер

Членът на Тръст "Синя България" Васил Колев, публикува на стената си в социалната мрежа Фейсбук гледната си точка за привличането на бразилеца Луан Виана.

Нападателят подписа с Левски при доста странни обстоятелства, да не кажем, че е пълна енигма как и защо дойде на "Герена", предвид факта, че треньорският щаб искаше голаджия, а не играч, който е вкарал... 1 гол за последните 5 години.

Ето мнението на Колев за сделката:

Имам предвид скорошния трансфер на някакво бразилче с 14 мача и 1 гол в последните 5 години в амплоато си на централен нападател.

Несериозно е, защото този бразилец трябва да реши проблема с централния нападател на Левски или голаджията. Няма никакво обяснение как точно този човек е открит като решение от скаутите на отбора, освен ако не са въртели на видео до откат единствения му гол, който трябва да е някакво сюблимно изпълнение, слагащо в малкия си джоб Куалярела от Сампдория за петичката срещу Наполи.

Левски и сега има трима нападатели, които да върти с променлив успех, както и един юноша. Ако новият играч не е по-добър от всички тях, то той е безсмислен. Един гол, но през този сезон, има и Шия Димитров. При това гол, донесъл три точки. Тези три точки могат да бъдат шампионски. Всеки пропуснати три точки заради несериозно отношение, като този трансфер, могат да костват титлата. Много по-вероятно е Илия Димитров да бъде развит или има поне 20 млади нападатели в България, които също могат да постигнат по-голям дългосрочен успех.

Този трансфер е обясним само ако са в сила две неща. Първото е скаутинг системата на Левски да има дългогодишни традиции (Юргорден например непрекъснато намира неизвестни африканци в тази роля и ги продава скъпо). Второто е треньорът Славиша Стоянович да е видял нещо в него някъде. Ако следващия път, като го питат по темата с нападателите, той се закълне, че е видял нещо в този играч и започне да го налага, бих му дал цялото Време и доверие на света.

Като казах обаче за Славиша, то този трансфер може да рефлектира върху него точно така, както Белаид върху Делио Роси. Само преди седмица Стоянович се кле, че няма да взема недоказани играчи, ще проверява всеки, ще говори с бившите му треньори, ще се интересува от характера му. Някак тези думи не ми се вписват в този трансфер. Както набутаха Белаид на Роси, защото уж бил евтин и като смъртна резерва ще свърши работа, така комичната ни защита с твърд титуляр Белаид 6 нея това лято е една от причините за краха срещу монтьорите от Вадуц.

Скандално е Левски да прави трансфер, който е обясним и с това, че играчът е препоръчан от агенцията, която е дала Паулиньо и Мариани (ако изобщо е така!). Утре по тази причина и защото са довели един великолепен играч и един, който може да е великолепен, то могат да ни продадат и магаре. Сори, ама Левски трябва да има някакви базисни критерии, а не да бъде приют.

Дано греша и да говорим за диамант, подобно на Гара Дембеле, което в случая със статистиката на Левски значи около 1% шанс. По-вероятно е обаче някой да бъде ударен от светкавица в непокрития сектор А, отколкото бразилски диамант на 22 години да е останал неизвестен за модерния футбол.

Но селекцията не се прави на подобен принцип. Ако има финансови проблеми и не можеш да правиш елементарни плащания или да заредиш с фланелки клубния магазин, то подобни самоцелни трансфери са несериозни, дори скандални.

Това, което е абсолютно сигурно, е, че Левски няма да стане шампион, ако няма играч, който да вкара поне 20 гола този сезон. И както беше сложен край на експериментите с треньори, така и на секундата трябва да спре пишман скаут-ването и подобни сделки.