Варна посреща олимпийската волей квалификация, Пловдив - Лигата

снимка: SPORTA.BG

Пловдив ще е домакин на кръг от Лигата на нациите в мъжкия волейбол в края на месец юни - 28, 29 и 30-и. Съперници на България в зала "Колодрум" ще бъдат Сърбия, Иран и топ отборът на САЩ. За пръв път под тепетата ще станат свидетели на волейбол от подобен ранг. Лигата на нациите е най-комерсиалния турнир, наследник на Световната лига и в него тимовете хвърлят най-доброто.

На нарочен брифинг, на който присъства и репортер на Sporta.bg в Колодрума днес кметът Иван Тотев, зам.-кметът по спорта - Георги Титюков и президентът на волей федерацията - Данчо Лазаров разкриха подробности около организацията на състезанието. Присъства и босът на ВК Марица - Илия Динков.

"Изискването за събитие от подобен ранг е залата да е с минимум 5000 седящи места, а "Колодрум" разполага с 6400. В края на юни пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на голям волейбол и ние като общинска власт се радваме и ще подкрепим с всички сили организацията", каза кметът Тотев, след което даде думата за подробности на Данчо Лазаров.

"Тази година в Лигата на нациите ще домакинстваме 2 пъти при мъжете - във Варна и в Пловдив, жените ще играят в Русе. В Пловдив националният тим ще играе за пръв път и с нетърпение очакваме да видим дали публиката ще напълни залата и каква подкрепа ще даде на България. Дълго време домакинствахме само във Варна, защото само залата в Морската столица отговаряще на изискванията на Световната федерация. От няколко години имаме и доста други опции - Русе, София, Пловдив, скоро и Бургас. Силно с наадяваме любовта на зрителите към ВК Марица да се прехвърли и върху националите по мъжки волейбол. Хубаво е и това, че билетите ще са на достъпни цени, а зрелището е гарантирано. Цените ще са 10, 15 и 20 лева и ще са и за двата мача, които ще се провеждат дневно. Ще има и пакетен билет от 50 лева - за трите дни на турнира. Първият мач ще стартира в 17:00 часа, а втория - в 20:30 часа. Ще направим, така че България да играе във вечерния час", каза Лазаров. И допълни:

"Лигата на нациите в Пловдив ще се яви и нещо като генерална репетиция за най-важното за България - олимпийската квалификация, на която сме домакини. Тя ще се състои във Варна на 9, 10 и 11-и август, а опоненти са Бразилия, Египет и Пуерто Рико. За тази квалификация кандидатствахме със сумата от 250 000 хиляди долара и Световната федерация се съгласи, макар че обявената цена бе двойно по-голяма и те си я търсеха. Волейболът отдавна е скъпо удоволствие, за да го гледаш на живо и да си организатор".