Валверду: За Григор на Ролан Гарос ще играе психиката

Когато треньорът на Григор Димитров е оптимист, това винаги е добър знак. Ден преди началото на Ролан Гарос за българина, Даниел Валверду даде интервю пред репортера на Теленор в Париж. „Григор е напълно подготвен за турнира. Остава да пренесе нивото от тренировките и в официалните двубои“, категоричен е младият специалист. Изненадахме го с въпрос: Кой е мачът през сезона, който би искал Димитров да преиграе? Очаквахме да е полуфиналът с Надал в Мелбърн, но Валверду посочи друг… Валверду даде общирно интервю пред tenniskafe.com.

– Здравей, Дани. Благодарим ти за интервюто. На първо място искам да те попитам как се чувствате заедно с Григор и целия екип?

– Беше много добра седмица, в която Григор имаше някои спадове, но като цяло смятам, че е напълно готов, защото играе много добре по време на тренировките. Остава да се представя така и в официалните мачове. Но най-важното нещо е, че физически е подготвен, няма контузии и е готов да се бори за всяка топка на корта. Мисля, че е в добра ситуация, защото работи наистина здраво през последните седмици, за да се подготви за втория турнир от Големия шлем за годината. Очаква с нетърпение първия си мач в неделя.

– Какво да очакваме от Григор, който обича Париж, но резултатите му на Ролан Гарос не са от най-добрите?

– Мисля, че тук играе и психологическата му нагласа, тъй като резултатите му не бяха толкова добри през последните години. Трябва да се фокусираш върху това, което се случва в момента, а не какво е било преди или какво ще се случи в бъдеще. Мисля, че е готов да изиграе добър турнир, защото до момента годината е страхотна. Трябва да преодолее първите няколко кръга, за да добие самочувствие, а когато то дойде, ще играе наистина добър тенис на клей.

– Казвате за Григор, че е голям боец с много оръжия. Как са сега трите му основни – добрият сервис, форхендът и доброто придвижване?

– Оръжията са си все същите и са налице. Добър сервис, форхенд и придвижване. Те обаче понякога не са толкова ефективни на клей, защото е по-бавна настилка. Но в същото време той има достатъчно други оръжия, които може да вкара в играта си. Както казах – играе страхотно в тренировките и се труди много здраво. Затова нямам съмнения, че ще даде всичко от себе си, за да изиграе един добър турнир.

– Какво очаквате да свършите в последния ден от подготовката преди първия мач?

– Мисля, че единственото, което трябва, е да се абстрахира от всичко друго и да се фокусира изцяло върху мача. Срещата ще е в неделя, така че трябва да се подготви психически и физически за двубоя. Да успее да си почине и да набави всички необходими вещества на организма си, за да натрупа енергията, която ще му трябва да е в пълна кондиция.

– Лошо ли е, че първият му мач е в неделя?

– Не. Ние сме тук вече пет дни. Даже смятам, че е добре. Играе силно по време на тренировките. Затова няма значение дали е в неделя, понеделник или вторник. Вече се е адаптирал към условията, така че няма значение денят. Готов е за неделя.

– От 1 до 10 – какво е нивото на Григор в този момент?

– В този момент бих казал 7, а начинът да стане повече е да премине първите кръгове и да натрупа победи. Това е най-важното. Когато премине първите кръгове и натрупа самочувствие, тогава нивото му ще премине 7 по десетобалната система.

– Не един или двама големи тенисисти са казвали, че първите кръгове са най-трудни. Защо е така?

– Има много неяснота преди началото и не знаеш как ще тръгнат нещата. Ситуацията се променя от седмица на седмица и съществуват много неизвестни за това как ще играеш по време на турнира. Когато преминат 1-2 мача, вече се чувстваш много по-комфортно. Играчите не знаят как ще се чувстват на съответния корт при съответните условия. Затова се поражда известна нервност, но топ тенисистите знаят как да показват максимума от себе си, когато е необходимо още в първите кръгове.

– До момента годината ви е много силна. Споделяте ли това мнение.

– Годината е отлична. Григор е доста напред в годишната класация и се намира в наистина добра позиция, а вече сме почти средата на 2017-а. Сега въпросът е да продължи да прави нещата по същия начин, по който ги правеше до момента. Ако е възможно, да влезе във втората седмица на Ролан Гарос и да си даде добро самочувствие и увереност преди сезона на трева, който започва скоро. Ситуацията му е чудесна. Трябва да запази същата работна етика, както досега. Да е скромен и да се стреми да върви напред.

– Ако имате възможността Григор да преиграе отново един-единствен мач от тазгодишния сезон, кой ще бъде той?Предполагам полуфиналът в Мелбърн…

– Много добър въпрос. Всъщност ще е двубоят срещу Доминик Тийм в Мадрид, защото смятам, че ако го беше спечелил, щеше да му даде голяма увереност на клей. Убеден съм, че щеше да достигне много напред в този турнир, ако беше взел този двубой. Много съм доволен от начина, по който игра в Австралия и не бих променил много от двете седмици, които прекарахме там. Загубата на полуфиналите беше тежка, но такава, от която научаваш много неща. Затова казвам, че бихме преиграли мача с Тийм, защото можеше съществено да промени сезона на Григор на клей.

– Кажете нещо на българските фенове преди предстоящото голямо събитие.

– Смятам, че трябва да са развълнувани, защото самият Григор е много въодушевен преди старта. Подготвен е много добре, което е нещото, което се иска от него. Хвърли много усилия през последните няколко седмици, за да е в позиция, в която да достигне максимално напред на Ролан Гарос. Иска да се представи по-добре в сравнение с последните няколко години. Желанието му е да играе във втората седмица и смятам, че турнирът ще е много вълнуващ.