Валентин Йорданов се оттегля от борбата

снимка: Булфото

Валентин Йорданов няма да се кандидатира отново за президентския пост в българската борба след 16 години управление. Най-успешният ръководител на спортна федерация у нас е обявил намерението пред екипа си в централата малко след новогодишните празници.

"Всяко начало има край. И мисля, че сега моментът наистина е подходящ след успешната година, която изпращаме. Смятам, че моята мисия е изпълнена и е нормално да дам път на последователите ми. Ще продължавам да помагам с всичко по силите ми на любимия спорт.

Затова и обявявам решението си сега, преди общото събрание през март. Има достатъчно време дотогава делегатите да се ориентират към кандидати и смяната да стане спокойно", заяви за вестник "Труд" легендата на световната борба.

Йорданов се оттегля, след като федерацията празнува поредното признание - спортист и треньор номер 1 на България за 2013 година са звездите Иво Ангелов и Армен Назарян. Бюджетът на федерацията е защитен пред спортното министерство и най-успешният наш спорт е обезпечен за 2014-а.

Държавата пое и ангажимент да финансира подготовката в чужбина на 5-кратната световна и европейска шампионка и сребърна олимпийска медалистка от Пекин и Лондон Станка Златева още през декември. Министър Мариана Георгиева и Йорданов договориха плана за подготовка.

Олимпийският, 7-кратен световен и 7 пъти европейски шампион ще продължи да изпълнява задълженията си до избор на приемник. Тогава ще се затвори и неговият 16-годишен период на управление. Рекордьорът по титли в родния спорт бе избран за президент през лятото на 1998-а в изключително критичен период за българската борба.

След ерата на Райко Петров и демократичните промени в периода от 1991 до 1997-а България реално нямаше олимпийски и световен първенец. Единствените 4 титли бяха на сметката на Йорданов, който по това време живееше и се готвеше в чужбина.

Освен "златната" суша България беше наказана от Международната федерация (ФИЛА) две години да не приема големи първенства, а федерацията беше във финансово затруднение. В периода на Йорданов страната ни домакинства на 15 световни и европейски първенства. Само при мъже и жени ерата на Йорданов е ознаменувана с общо 275 медала, от които 8 са олимпийски.

България заслужи доверието да отвори врати на единствения център по борба в Европа. Страната ни работи отлично с ФИЛА, като има над 10 представители в различни комисии на централата. През 2014 година предстои да приемем европейско за кадети и кадетки.